x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, târătă în procese din cauza formaldehidei

România, târătă în procese din cauza formaldehidei

de Alexandru Nastase    |    26 Mar 2010   •   00:00

Comisia Europeană a înaintat României avertismentul final privind încălcarea de către ţara noastră a mai multor texte de referinţă ale legislaţiei de mediu a UE. România este vizată de construirea fabricii de producere de formaldehidă a Kronospan Sebeş. Cazul de încălcare (infringement) a fost deschis în această lună de Comisia Europeană.


Dacă România nu reuşeşte să elimine acuzaţiile care i se aduc, acesta ar putea deveni primul caz în care ţara noastră este adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie în privinţa evaluărilor impactului asupra mediului. Kronospan România este cel mai mare producător de plăci PAL din sud-estul Europei şi o filială a multinaţionalei Kronospan. În România, compania operează la Sebeş, Braşov şi Constanţa. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând emisii de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10). În urmă cu trei ani, Kronospan a construit pe platforma industrială de la Sebeş o fabrică de producere de formaldehide cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, aceasta fără o evaluare a impactului asupra mediului şi înainte de obţinerea unei autorizaţii de construire. Garda de Mediu Alba nu a aplicat măsurile legale corespunzătoare împotriva Kronospan, încălcând aşadar Directivele Europene privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA) şi privind prevenirea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (Directiva SEVESO). Ca urmare a solicitărilor Kronospan de a "legaliza" fabrica, autorităţile române (Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu) au emis un aviz de mediu pentru construcţia deja existentă, dar ilegală a companiei.


"FABRICA E ILEGALĂ"
Comisia Europeană arată că România a încălcat Directivele europene EIA şi SEVESO atunci când nu au aplicat măsurile corespunzătoare pentru sancţionarea fabricii ilegale pentru producerea a 60.000 de tone de formaldehidă pe an. Potrivit Comisiei, un prim avertisment scris ("Scrisoare de somare") a fost trimis României în octombrie 2009. A primit din partea autorităţilor române un răspuns nesatisfăcător, ceea ce a obligat Comisia să trimită un avertisment scris final privind situaţia de infringement. "Am căutat implicarea Comisiei Europene deoarece ne-am săturat să asistăm la nepăsarea gravă şi constantă a autorităţilor pentru acele legi menite să ne protejeze şi să ne asigure o corectă informare şi consultare înainte de luarea oricărei decizii în privinţa unei operaţiuni industriale la o asemenea scală. Autorităţile române nu numai că au refuzat să aplice legile respective, dar, mai grav decât atât, au coalizat activ cu Kronospan în a încerca să acopere gravele ilegalităţi comise", a declarat Matei Mircea, preşedintele Centrului Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş, una din organizaţiile care au depus sesizări la Comisia Europeană împotriva Kronospan. "După o monitorizare de trei ani a platformei industriale de la Sebeş şi a atitudinii autorităţilor române faţă de Kronospan, concluziile sunt extrem de îngrijorătoare pentru România: autorităţilor le lipseşte în mod evident voinţa de a aplica legislaţia de mediu şi nu pare să le pese de dreptul publicului de a decide în privinţa viitorului sănătăţii mediului şi comunităţii lor. Vom susţine în continuare cazuri la diferite niveluri de decizie, atât europene, cât şi naţionale, pentru a asigura că se aplică toate măsurile corespunzătoare, inclusiv în privinţa autorităţilor responsabile", a declarat Ştefania Simion, director executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Cluj-Napoca.

×
Subiecte în articol: externe