x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii au salvat Castellonul

Românii au salvat Castellonul

de Carmen Plesa    |    03 Mar 2011   •   20:13
Românii au salvat Castellonul
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
154656-mr-hk2f3830.jpgFie pâinea cât de rea, tot mai bine e în Spania, par să-şi spună imigranţii români, care nu se lasă duşi din Regatul Iberic, în ciuda faptului că şomajul a ajuns acolo la o cifră-record a ultimilor 15 ani, afectând aproape un sfert din populaţia activă. Şi, în timp ce numărul imigranţilor necomunitari scade, numărul românilor aflaţi în Spania creşte.

Un studiu prezentat de reprezentanţii autorităţilor din Castellon de la Pla­na, zonă care şi-a căpătat şi denu­mirea de „Mica Românie”, datorită prezenţei unei numeroase comunităţi de compatrioţi, arată că în ultimii cinci ani, în ciuda crizei economice, co­munitatea de străini a crescut cu 28%, iar cea spaniolă a scăzut uşor. În Castelllon trăiesc 39.000 de imigranţi, dintre care 25.000 sunt ro­­-mâ­ni. Sosirea imigranţilor în Castel­-lon a asigurat atât creşterea econo­mică a oraşului, cât şi întinerirea unei localităţi îmbătrânite ca populaţie, a fost concluzia pe care au tras-o au­torităţile locale. Cu ocazia pre­zentării studiului, reprezentanţii asociaţiilor de români au arătat că mulţi compatrioţi au părăsit Spania, atunci când şi-au pierdut locurile de muncă, şi au plecat în ţară. Cum nici în România n-au găsit de lucru, s-au întors în Regat, unde preferă să trăiască din ajutorul social sau din slujbe temporare. Cei mai afectaţi de şomaj, dintre imigranţi, sunt bărbaţii români cu vârste în jur de 45 de ani, care, până când Spania a fost lovită de criză, au lucrat în construcţii, unul dintre sectoarele cele mai afectate ale eco­no­miei.

Liber la ajutoare sociale
Lucrătorii imigranţi revin pe prima pagină în Marea Britanie, unde muncitorii din opt state care au aderat la Uniunea Europeană în mai 2004 vor putea solicita aceleaşi ajutoare sociale ca cetăţenii Regatului Unit. Potrivit unor estimări citate de BBC, 100.000 de imigranţi din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia vor căpăta acces „plin” la beneficii valorând zeci de milioane de euro de la 1 mai, când expiră perioada de tranziţie impusă lucrătorilor din statele menţionate. Ei vor putea solicita ajutor social pentru perioada în care îşi caută de lucru, precum şi alte beneficii. Est-euro­penii stabiliţi în state „cu ve­chi­me” din UE aveau doar o parte din drepturile valabile pentru cetă­ţenii statului-gazdă. De exemplu, nu puteau cere ajutor de şomaj dacă nu demonstrau că au lucrat cel puţin 12 luni în Marea Britanie.
• Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe romani Spania