x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii caută soluţii pentru criză în toiul ei - analiză Deutsche Welle în limba română/Hotnews

Românii caută soluţii pentru criză în toiul ei - analiză Deutsche Welle în limba română/Hotnews

26 Ian 2012   •   15:29
Românii caută soluţii pentru criză în toiul ei - analiză Deutsche Welle în limba română/Hotnews

In mod normal, austeritatea nu ar trebui sa fie o masura a vremurilor de criza. Dimpotriva, perioadele sanatoase sunt cele in care administratorii politicilor publice ar trebui sa impinga guvernantii catre cumpatare si sabuinta, pe de o parte, si sa ofere pietelor stocuri de resurse pentru vremurile tulburi. Pare un decupaj din manualele inaplicabile; situatia aparent ideala se regaseste, insa, in ultimul deceniu al Germaniei, relateaza Deutsche Welle.

In urma cu noua ani, cancelarul Gerhard Schröder isi punea in cap intreaga natiune si, mai ales, pe proprii colegi de partid si sustinatori social-democrati cu un pachet de legi care umblau la insusi fundamentul modului de viata al cetatenilor Republicii Federale. Asa-numita Agenda 2010 a modificat structura proverbialului sistem de securitate sociala al Germaniei. Strategia, desi pusa la lucru sub autoritaristul "nu exista alternativa", nu a avut sens unic. Taierile masive de beneficii sociale (cum ar fi diversele artificii speculate, decenii la rand, in suplimentarea pensiilor sau in prelungirea perioadelor de somaj) au fost compensate cu o serie intreaga de avantaje fiscale (reducerea cu pana la 25% a impozitelor pe venituri, de exemplu). Spre disperarea propriei coalitii social-democrat-ecologiste, "Agenda" lui Schröder a vizat si liberalizarea excesiv de birocratizatei piete a muncii si "detabuizarea' ei. Angajarea sau disponibilizarea au fost asezate pe noi baze, mult mai flexibile. Asistarea somerilor a fost si ea reformata, intr-un demers care a avut drept prima consecinta mobilitatea - nu doar geografica ci si profesionala.

Rezultatele imediate au fost mai degraba negative - cu o rata record a somajului (vorbim de peste cinci milioane de germani fara loc de munca, in februarie 2005, la o natiune de peste 80 de milioane) si cu un cancelar criticand antreprenoriatul ca nu reuseste sa disponibilizeze pe masura nevoilor de rentabilizare. Social-democratii au pierdut alegerile; insa rezultatele politicilor lui Schröder se vad acum, in miezul crizei globale, cand nu doar economia sta deasupra liniei de plutire dar si somajul este plasat la o cota de sapte procente, cea mai mica de la reunificarea Germaniei.

Daca, insa, perioadele de crestere nu ti-au oferit intelepciunea unei "interventii preemptive", va trebui sa administrezi, in plina criza, situatia limita in care ai plonjat. Or, asa ceva necesita nu doar capacitatea de a manageria insasi criza ci si schimbarea, caci esenta iesirii din criza este schimbarea. Poti institui austeritate intr-un mod barbar, ca un stapan al jocului ce esti - sau poti fi un guvernant in serviciul public si, atunci, incerci sa iti castigi credibilitatea sau sa iti mentii cecul in alb primit, prin vot, la investire. Nu vei fi nicidecum popular, ca politician care a rasturnat cutumele societatii. (Deutsche Welle)

Totusi, exista alternativa. Totul tine de o suma de "daca'.
● daca oferi predictibilitate,
● daca articulezi un plan social,
● daca elaborezi liste de prioritati conforme cu nevoile platformei sociale pe care o coordonezi, caci nu poti salva un stat fara sa tii cont de indivizii care il compun (asta e, statul e suma indivizilor sai, in absenta lor nu mai exista),
● daca stabilesti obiective imediate si de durata - iar pentru cele imediate oferi si rezultate in compensatie la pretentiile de austeritate,
● daca te grabesti sa comunici si, atunci cand o faci, spui adevarul (si asta nu se rezuma doar la mesajele verbale ci si la ceea ce transmiti facand),
● in fine, daca esti lider, nu sef, ai toate sansele ca, la un moment dat, dupa ce te vor fi injurat si dat la o parte, sa iti ridice statuie. Dar, cel mai important, ai sansa unui pact social pe perioada curbei de sacrificiu.

Or, cate ceva din toate acestea schioapata - si, probabil, de aici si o pregnant resimtita lipsa de simpatie a populatiei fata de modul de administrare a crizei in Romania, concluzioneaza analiza Deutsche Welle.

* O analiza a Deutsche Welle in limba romana/Hotnews, cu sprijinul psihoterapeutului Mugur Ciomageanu
www.dw-world.de

×