x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din container au ajuns oameni de afaceri

Românii din container au ajuns oameni de afaceri

de Carmen Plesa    |    10 Apr 2011   •   20:41

Şapte oameni disperaţi se ascundeau, în urmă cu aproape 10 ani, într-un container, ca să ajungă în Canada. Au călătorit aproape 6.000 de km, într-un container de 12 metri lungime, 2 metri lăţime şi 2,4 înălţime, speriaţi şi înfometaţi, pe punctul de a se sufoca, cu teama că vor fi găsiţi şi aruncaţi peste bord.

Jurnaliştii canadieni de la Toronto Sun i-au găsit pe bărbaţii care şi-au riscat viaţa în urmă un deceniu şi care astăzi sunt prosperi oameni de afaceri.

În urmă cu un deceniu, s-au urcat în containerul de oţel aflat într-un tren, în Italia, iar pentru călătoria ce avea să-i ducă peste Atlantic au plătit câte 700 de dolari de persoană. Unul dintre români, Vasile Caniuca, astăzi patronul unei importante companii de construcţii din Londra, venea împreună cu prietenul său tocmai de la Atena, unde fuseseră de mai multe ori bătuţi şi alungaţi pentru că muncea ilegal.

În containerul care se îndrepta, cu trenul, spre portul italian Livorno, au fost nevoiţi să se îngrămădească printre sticlele de vin care urmau să ajungă la Halifax. Îşi luaseră cu ei pâine uscată, peşte uscat şi ciocolată cât să le ajungă 30 de zile, plus câte o pereche de haine de schimb, o pătură, un fierăstrău şi un burghiu. 

Au muncit cu rândul, până au reuşit să facă găuri în pereţii containerului, pentru a putea respira. Înainte de a fi îmbărcat pe cargoul israelian care urma să-i ducă în Canada, containerul a fost ţinut câteva zile în port, pe o căldură care a făcut ca oţelul containerului să se încingă atât de tare, încât bărbaţii au fost pe punctul de a renunţa la călătorie, de teama că vor muri sufocaţi.

Când containerul a ajuns pe vapor, au urmat zilele de întuneric, de înfometare, de făcut nevoile în pungi şi teamă că ar putea fi găsiţi de marinari şi aruncaţi peste bord.

Când au ajuns, în sfârşit, la Halifax, au simţit cum o macara începe să ridice şi să mişte containerul. Apoi au auzit o voce care întreba dacă toată lumea e vie în container. Era un angajat al portului, care a cerut ajutor. Macaraua a continuat să ridice containerul, de data aceasta cu multă grijă şi i-a lăsat în aer pentru un timp ce a părut de ordinul orelor, până au apărut poliţia, personalul medical şi cel de la oficiul pentru imigraţie. "Ne-am uitat prin găurile de la container şi am văzut elicoptere. Era CNN. Nu ne venea să credem”, a spus, după 10 ani, Vasile Caniuca. "Ne simţeam ca vedetele de film. Halifaxul e un oraş foarte plăcut şi mulţi oameni ne-au urau bun venit. Foarte prietenoşi oameni”, îşi aminteşte Vasile Caniuca. Românii au primit statut de azilanţi şi au ajuns repede să muncească. Vasile a pornit ca zidar, de la 5 dolari pe oră. Primul său angajator din Canada îşi aminteşte că românul ar fi fost în stare să muncească încontinuu.
Astăzi, Vasile are 30 de ani şi trăieşte în Londra, într-o casă de 750.000 de dolari. Deţine două companii de construcţii: Millstone Homes and CVH roofing, şi se implică în acţiuni de binefacere în România.

Iani Vaciunca (31 de ani) şi el patronul unei firme, dar în Canada, spune că e fericit că a ajuns unde este, dar că n-ar mai repeta ce a făcut în urmă cu 10 ani. 

"Veneam dintr-o ţară comunistă unde nu era nimic de muncă. Am auzit că era un tip în Italia care punea oamenii pe vapoare şi-i trimitea în Canada. Am fost aşa încântaţi!”, spune bărbatul. "Acea călătorie e pentru oameni disperaţi. Oamenii disperaţi iau măsuri disperate”, a caracterizat Vanciuca despre aventura din urmă cu un deceniu.

"Oamenii născuţi aici cred că e uşor. Ai o viaţă bună aici”, a spus Vaciunca. Bărbatul a păstrat legătura cu Caniuca, fostul său coleg de container, şi au fost cavaleri de onoare unul la nunta celuilalt.

"N-a fost uşor, dar mă bucur că am reuşit. Visul meu a fost să pot să-mi ajut familia, iar acest vis a devenit realitate”, a spus Vasile Caniuca.

×
Subiecte în articol: diaspora