x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din Maramureşul istoric cer uşurarea procesului de obţinere a cetăţeniei române

Românii din Maramureşul istoric cer uşurarea procesului de obţinere a cetăţeniei române

13 Feb 2019   •   06:28
Românii din Maramureşul istoric cer uşurarea procesului de obţinere a cetăţeniei române

Românii din Maramureşul de dincolo de Tisa cer autorităţilor de la Bucureşti să uşureze procesul de obţinere a cetăţeniei române.

Ei vor să beneficieze de acelaşi regim juridic de care au parte românii din Republica Moldova sau din Bucovina de Nord. Este vorba de redobândirea cetăţeniei pentru cei care au avut cetăţenia română sau care sunt urmaşii cetăţenilor români care şi-au pierdut cetăţenia ca urmare a anexării unor teritorii de catre Uniunea Sovietică. Românii din Maramureşul istoric, azi parte a Ucrainei, arată că şi străbunicii lor au fost cetăţeni români deoarece satele româneşti din această regiune s-au aflat sub jurisdicţie românească de la finalul primului război mondial şi până în 1920. Claudiu Pădurean relatează:

Dincolo de Tisa există comunităţi româneşti importante în oraşul Slatina şi în satele Apşa de Jos, Apşa de Mijloc şi Biserica Albă. Românii din Maramureşul istoric, acolo de unde au plecat voievozii Dragoş şi Bogdan, care au întemeiat Moldova şi-au păstrat identitatea, spune protopopul greco-catolic de Slatina, părintele Dan Nuţu. „În Slatina sunt familii mixte, dar în restul satelor, Biserica Albă, Apşa de Jos, Apşa de Mijloc, sunt toţi români.”

Imediat după destrămarea Uniunii Sovietice românii din Maramureşul de dincolo de Tisa au...............

CItește mai departe despre românii din Maramureșul istoric

Sursa foto: Pixabay

×