x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din Spania o duc mai bine decât cei din Italia

Românii din Spania o duc mai bine decât cei din Italia

22 Mai 2008   •   00:00

Românii din Spania o duc mai bine decât cei din Italia, arată un studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.



Românii din Spania o duc mai bine decât cei din Italia, arată un studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.

Astfel, 14 la sută din românii stabiliţi în Spania au o locuinţă proprietate personală, procent superior faţă de Italia, unde doar 8 la sută dintre emigranţii români au locuinţă personală. Ponderea celor care locuiesc în spaţii improvizate şi inadecvate în Spania (0,2%) e diferită semnificativ faţă de cazurile similare din Italia (3%).

Venitul românilor stabiliţi în Spania înainte de a emigra a fost mai mare decât al românilor stabiliţi în Italia. Emigranţii din Spania aveau un venit mediu lunar în România de 175 euro, pe când cei care au emigrat în Italia aveau 140 euro.

Cei mai mulţi dintre românii emigraţi în Spania (61%) îşi desfăşoară activitatea în următoarele cinci domenii: 29% lucrează în construcţii, 14% fac muncă de menaj, curăţenie, întreţinere, 10% sunt angajaţi ca barmani, ospătari, bucătari, 5% lucrează în comerţ, iar 3% în industria hotelieră.

Comparativ cu românii din Italia, cei din Spania au un profil mai accentuat antreprenorial, fiind în măsură mai mare interesaţi să deschidă o afacere (34% emigranţii din Spania, 24% cei din Italia), să muncească mai mult pentru un venit mai mare (67% comparativ cu 50%) sau sunt mai dispuşi să se perfecţioneze prin continuarea studiilor sau să urmeze cursuri de calificare (33% comparativ cu 20%).

Marea majoritate a emigranţilor din România şi Spania este de etnie română, diferenţa dintre cele două populaţii făcând-o ponderea mai ridicată de romi în Italia (5% comparativ cu 1% în Spania).

×
Subiecte în articol: diaspora italia Spania