x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii din Toronto, alaturi de Alexandra

Romanii din Toronto, alaturi de Alexandra

18 Feb 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
SOLIDARITATE - In sprijinul unei tinere nedreptatite Un grup de membri ai comunitatii romanesti din Canada s-au intalnit cu Alexandra Austin, romanca de 22 de ani care i-a dat in judecata, la inceputul saptamanii, pe parintii adoptivi care o returnasera in Romania pe vremea cand avea doar 9 ani.
OCTAVIAN CIUTACU - Toronto

FERICITA. Alexandra (mijloc), bucuroasa de intalnirea cu compatriotul sau, Octavian, si ziarista irlandeza, Ann McElhinney
Cand am sosit la Hotelul Sutton din centrul Toronto, am fost intampinat de Alexandra Austin la intrare. A fost foarte bucuroasa ca romanii din Canada au venit la conferinta. I-am oferit un buchet de flori din partea comunitatii romanesti din Canada. Conferinta de presa a fost tinuta la etajul 30, unde au venit mai multe televiziuni si ziare canadiene. A fost multa presa. Din partea mass-media comunitatii din Toronto a venit ziarul Observatorul si televiziunea de limba romana Noi, Romanii. Au mai fost prezenti din partea Aliantei Romanilor Canadieni cativa membri.

Conferinta de presa a inceput la ora 12:00. A vorbit mai intai jurnalista din Irlanda, Ann McElhinney, care a facut un sumar al situatiei Alexandrei. Pe urma a vorbit Alexandra, care si-a expus opinia despre cazul ei. Se vedea tristetea ei pe fata. I-au dat lacrimile. Atunci, am incetat sa mai fac fotografii.

Problema Alexandrei este aparte pentru ca pune in discutie legile canadiene in privinta adoptiilor de peste hotare. Este un caz nefericit, ce ar trebui sa dea de gandit autoritatilor din Romania care au semnat si inca mai semneaza adoptii, iar unii copii sufera foarte mult in noua familie.

POVESTEA. Alexandra a fost adoptata de familia Austin in 1991. Alexandra avea 9 ani. Infierea a fost intermediata de un anume Stefan Tinculescu, a spus Alexandra, si totul a fost legal. Fratele ei a fost adoptat de o familie de canadieni din Montreal. Dupa 5 luni de sedere in Canada, parintii adoptivi au decis sa o trimita inapoi, in Romania.

Autoritatile romane se pare ca nu au lasat-o pe Alexandra sa-si schimbe numele pentru ca parintii nu au renuntat la adoptie. Ca sa renunte la Alexandra, sotii Austin ar fi trebuit sa vina in Romania, la tribunal, sa anuleze dosarul. Timp de 11 ani, Alexandra a fost lipsita de drepturi in Romania. Intre timp, a nascut o fetita care are 5 ani acum. Locuiesc in conditii deplorabile.

Alexandra a venit in Toronto sa dea in judecata statul canadian si pe parintii adoptivi pentru 2 milioane de dolari. Parintii adoptivi, care locuiau in Ancaster, Ontario, s-au despartit intre timp. Tatal ei adoptiv locuieste in Seattle acum si este medic chirurg cardiolog. Mama ei locuieste in Italia. Alexandra vrea sa ceara despagubiri de la tatal ei. Austin, care s-a intalnit cu ea, a refuzat sa o recunoasca. A spus ca nu e fata pe care a adoptat-o acum 13 ani. I-a dat numarul de mobil, dar de atunci a fost de negasit.

Alexandra nu a primit nici un ajutor pana cand mass-media a intervenit.

"Nu imi plac acesti oameni care adopteaza copiii fara sa-i intrebe daca sunt de acord", a spus Alexandra. Avocatii Amanda Twirke si Jeffrey Wilson au luat cazul Alexandrei pro-bono.

Cazul a fost investigat si de baroneasa Nicholson, a spus Alexandra. In urma cu doi ani, Alexandra si-a recuperat cetatenia romana. Acum este in clasa a III-a.

SPERANTA

"Am fost bucuros ca romanii din Toronto si din Canada si-au aratat solidaritatea fata de ea. Ma gandeam ca si consulul Teculescu din Toronto ar fi putut sa fie prezent la conferinta de presa pentru Alexandra." - Octavian Ciutacu

CUM S-AU ADUNAT COMPATRIOTII
Intai a fost un articol intr-un ziar canadian. Apoi a fost filmul documentar "Returned to Sender". Era povestea unei tinere romance de 22 de ani care fusese trimisa inapoi in Romania de catre un cuplu canadian care o adoptase. Vazand documentarul si citind articolul, m-am gandit sa iau legatura cu Olivia Ward, cea care a scris in Toronto Star. Ea m-a informat ca pe data de 15 februarie va fi o conferinta de presa despre Alexandra si m-a invitat sa particip. Am acceptat propunerea. In acelasi timp, am anuntat organizatiile si mass-media comunitatii romanesti sa fie prezente la aceasta conferinta. Am fost bucuros ca romanii din Toronto si din Canada si-au aratat solidaritatea fata de ea. Ma gandeam ca si consulul Teculescu din Toronto ar fi putut sa fie prezent la conferinta de presa pentru Alexandra. Dar, ca de obicei, autoritatile romanesti stau departe de problemele romanilor.
×
Subiecte în articol: diaspora toronto conferinta