x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/ Forum

ROMANII IN LUME/ Forum

20 Iul 2004   •   00:00

Romanii vorbesc despre experientele lor "muncitoresti" in strainatate pe forumul Jurnalului National si dau sfaturi celor ce vor sa plece "afara":

Din experienta personala: "Sa vorbeasca limba tarii in care se hotaraste sa plece. Eu sunt in Belgia si am contactat o agentie de recrutare a fortei de munca. Prima intrebare a fost daca vorbesc franceza sau flamanda. Abia dupa aceea s-au hotarat sa-mi dea adresa agentiei. Sa aiba o calificare intr-un domeniu care se cauta. Necalificati au si ei destui, nu mai au nevoie si de ai nostri. Trebuie sa incerce sa se se integreze cat mai repede. Sa fie dispus sa munceasca mai mult decat un localnic, pentru ca, la acelasi nivel de competenta, localnicul va fi intotdeauna preferat strainului."
;@second-hand

"Buna!!! Iti dau perfecta dreptate, acelasi lucru e valabil si in Germania si, cred, in aproape toate tarile din vestul Europei. Inca ceva, dragi romani, viata, cel putin in Germania, e mai mult decat dura si total diferita de cea din Romania... Aici, fiecare da din coate pentru sine insusi si nimeni nu-ti va da o mana de ajutor niciodata (mai sunt si exceptii, bineinteles)... Sa nu va asteptati ca o sa va imprieteniti cu vecinii s.a.m.d., fiindca pe meleagurile astea, vecinii abia iti raspund la salut!!! Si va spun inca ceva, n-o sa credeti, dar e purul adevar, dur, insa asta e: sunt firme de renume mondial (nu glumesc) in care veti avea acces la un post numai in momentul in care ati avea o ruda sau o cunostinta in firma respectiva, altfel..... Ca in Romania, nu?"
;@crisia

""Sa fie dispus sa munceasca mai mult decat un localnic…", cu alte cuvinte sa fie mai prost platit decat un localnic. Mai corect mi s-ar parea sa fie platit fiecare dupa cat, ce si cum face, indiferent de nationalitate, daca tot se lauda cu democratia."
;@laurentiu

×
Subiecte în articol: diaspora