x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/INFO - 21 septembrie 2004

ROMANII IN LUME/INFO - 21 septembrie 2004

21 Sep 2004   •   00:00
BERNA. Asociatia Ro-Chance din Elvetia a organizat al treilea sfarsit de saptamana cultural romanesc, in Berna. Deschiderea a avut loc la 18 septembrie, la ora 13:00, si a debutat cu o masa rotunda, ocazie cu care au fost prezentate proiectele Ro-Chance, impreuna cu alte organizatii ale caror activitati cuprind si actiuni de colaborare si ajutor pentru Romania. Romanii au vazut si un spectacol bilingv romano-german, de poezie si muzica. Intalnirea de sambata s-a terminat cu o masa festiva si cu o expozitie de arte plastice, pictura, sculpturi si colaje.

NURNBERG. "Zilele culturale ale sasilor" au debutat la Nurnberg la 10 septembrie. Manifestarile culturale de amploare se vor desfasura pana duminica, 26 septembrie. In program sunt incluse si spectacole cu muzica traditionala saseasca in Sala Paul-Metz din Zirndorf, intruniri si dezbateri pe teme fierbinti pentru comunitatea saseasca. La Institutul de cercetare, antropologie si istorie a Universitatii Friedrich-Alexander din Erlangen-Nurnberg a avut loc intrunirea cu tema "Scolile sasesti".

BUCURESTI. Biblioteca metropolitana din Bucuresti are o sectie dedicata romanilor care traiesc in strainatate. O data cu inaugurarea Centrului de Tineret, biblioteca a inaugurat si Filiala "Pantelimon Halipa" si a redeschis si filiala "Alecu Russo". Filiala "Pantelimon Halipa" va fi cea care va dispune de un fond de carte axat pe problematica romanilor de pretutindeni, mai ales pe problemele din Republica Moldova. Activitatile Centrului de Tineret fac parte dintr-un program de implicare a elevilor si studentilor in activitati cultural artistice.

VEDETE. Doi romani plecati din tara fara acte au ajuns vedetele presei spaniole, dupa ce au fost descoperiti ca locuiau intr-o casa parasita impreuna cu cei trei copii, dintre care o fetita de numai opt luni. Oficialitatile i-au dus pe cei doi, Costel M. si Garoafa D., intr-un camin, iar pe copii intr-un centru pentru minori, pana cand cei doi parinti isi vor gasi de lucru. Dupa trei saptamani, Costel si Garoafa nu au gasit nimic de lucru, iar autoritatile spun ca nu le vor da inapoi copiii decat in momentul cand vor avea cu ce sa-i intretina.

×
Subiecte în articol: diaspora