x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii se reîntorc în Italia, din cauza crizei economice

Românii se reîntorc în Italia, din cauza crizei economice

de Carmen Plesa    |    29 Iun 2010   •   00:00

Imigranţi se întorc aca­să, dar nu reuşesc să facă faţă. Românii par să se descurce mai bine în "Cizmă"



Au plecat în Italia, au muncit din greu ca să-şi încropească un trai mai bun în România, s-au întors acasă, iar acum... iau din nou drumul "Cizmei". Sunt imigranţii români, aflaţi într-un du-te vino între cele două ţări. Coti­dianul La Repubblica îi numeşte "imigranţii pendulari". Pleacă din Italia, dar după ce stau o vreme în România îşi dau seama că, financiar, tot printre străini le era mai bine. Aşa că se întorc la italieni.

Ani întregi, Mihai a muncit din greu pe şantierele de construcţii din Italia. În urmă cu un an şi jumătate a decis că e timpul să se întoarcă în România. Adio, şantier, adio, viaţă de imigrant, departe de familie! Se întorcea în România cu capul sus şi cu bani ca să-şi deschidă o afacere cu anvelope. Socoteala din Italia nu s-a potrivit însă cu cea din România aflată în criză economică. Afacerea n-a mers, banii s-au dus. Soluţia? Înapoi în Italia! De câteva luni, Mihai e din nou pe schele la Milano.

Experienţa lui Mihai e o încercare de întoarcere acasă eşuată, scrie La Repubblica. Şi nu e un caz izolat în România anului 2010. Imigranţi care se întorc acasă, dar nu reuşesc să se descurce. Rezultatul? Un nou flux de români pleacă spre Italia. Un continuu "du-te vino" la frontierele ita­liene.

Că românii par încă să se descurce mai bine în Italia o demonstrează nu numai faptul că au ajuns să fie cea mai mare comunitate de străini din Peninsulă (1.126.000 de persoane la începutul acestui an), dar, în proporţie de 89%, au un serviciu. Mai mult decât atât, dacă în iunie 2009 firmele cu patron român erau 28.000, în mai 2010 numărul lor a ajuns la 48.000.

În medie, potri­vit înregistrărilor oficiale, românii trimit în ţară câte 1.200 euro pe an de persoană. "Sunt multe cazuri de persoane care n-au reuşit în România, asta şi din cauza crizei, aşa că vedem mulţi conaţionali care se reîntorc în Italia", a declarat pentru jurnaliştii italieni Eugen Terteleac.

×
Subiecte în articol: diaspora