x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii sunt dascali dincolo de ocean

Romanii sunt dascali dincolo de ocean

26 Oct 2004   •   00:00

Statele Unite ale Americii (SUA) duc lipsa de profesori. Pentru a suplini acest neajuns, americanii au demarat programe de schimb de experienta pentru cadrele didactice din intreaga lume. Ele vin si predau in SUA timp de trei ani, "pentru experienta". Romanii se numara printre cei ce fac parte din acest program.

COSTIN ANGHEL

ASTEPTARE. Scolile din SUA asteapta profesori straini. Ei sunt singurii care accepta conditiile din regiunile sarace ale Americii
Problemele educationale ale americanilor sunt rezolvate de straini. Este un subiect foarte dezbatut in presa din State. Profesorii americani nu prea agreeaza sa munceasca in unele zone, pentru ca sunt putini copii, este saracie si cam lipsesc conditiile. Autoritatile sunt nevoite astfel sa apeleze la profesorii straini. Exista programe ce aduc cadre didactice din intreaga lume in SUA. Acestea permit "strainilor" sa lucreze trei ani in America, iar americanii numesc aceasta "schimb de experienta".

PROFESORII. Cadrele didactice straine aleg sa vina in SUA din diferite motive: experienta profesionala, de viata, bani etc. In fiecare an vin tot mai multi profesori straini in America. Carolina de Sud este cel mai bun exemplu. Populatia statului reprezinta 1,4% din populatia SUA. Prin programele de schimb cultural, autoritatile din Carolina de Sud angajeaza 12% din totalul de profesori straini ce vin anual in SUA. Obligatia dascalilor straini este de a sta trei ani in SUA. Dupa aceasta perioada, ei trebuie sa se intoarca in tarile de unde provin pentru a impartasi experienta acumulata pe pamantul american. Cei mai cautati profesori sunt cei de matematica, limbi straine si "educatie speciala".

MATEMATICIENII. Romanii au aflat si ei de acest program de vize american. La Liceul Lakewood din Sumter, Carolina de Sud, poti intalni profesori romani, in cautare de experienta "americana". Ei incearca sa ramana apropiati. Sunt pe taram strain, le este mai bine daca sunt uniti. Doua romance sunt profesoare de matematica: Camelia Urian si Codruta Chiuzan. Inceputul nu este atat de usor. Camelia are probleme cu elevii, nu poate sa-i recunoasca, ii confunda, "din cauza hainelor pe care le poarta", spune ea. Programul lor cuprinde orele de cursuri, plimbari, "luari la cunostinta" despre sistemul de invatamant american, excursii etc.

"De obicei, in timpul saptamanii mergem acasa si stam pe canapea si ne relaxam. Bem o cafea sau facem altceva", afirma Codruta Chiuzan. Incearca sa se adapteze, sa ii inteleaga pe americani, pe copii, urmaresc emisiunile televizate pentru ca "ei simt atunci cand nu esti unul de al lor", afirma Codruta Chiuzan. Dar apreciaza cand incerci sa devii unul de al lor.

PROFESORII "SPECIALI". Corina Stan a pregatit anul trecut o clasa cu opt elevi la Liceul "North Augusta". Toti cu dizabilitati emotionale. A studiat "educatia speciala", pentru copiii cu diverse probleme in Romania. In tara noastra a lucrat 10 ani ca profesor pentru astfel de copii. Experienta ei este mare, chiar si pentru americani. Totusi, pentru slujba din America nu se simtea pregatita. "Nu am mai lucrat niciodata cu copii cu dizabilitati emotionale", afirma Corina Stan. Anul acesta are in clasa 13 copii cu probleme emotionale. In Carolina de Sud, 135 de profesori sunt specializati in aceasta disciplina. La "Scoala de Sud", din Columbia, Adrian Caciur se ocupa tot de cei cu probleme speciale: copiii autisti. Experienta din Romania nu i-a fost nici lui de ajuns. A avut noroc cu ajutoarele sale din clasa, prin ei a reusit sa se apropie de copii.

Ioana Danciu, profesoara la Scoala Elementara "Lower Lee", din Bishopville, spune ca ea a avut probleme cu ajutoarele sale, "nu stiam daca ma inteleg din cauza accentului meu", afirma Danciu. Stan, Caciur si Danciu au venit in SUA prin programul FACE al unei firme ce asigura "schimburile de experienta" ale americanilor.

UN SECRET MURDAR. Scolile din Carolina de Sud angajeaza un numar-record de cadre didactice straine. Mai mult de 400 de profesori ajung anual sa predea in scolile acestui stat american. Acesti profesori ajung insa doar pentru a suplini lipsa celor americani, ei nu accepta usor posturile oferite in Carolina de Sud. Un program de vize, ce fusese conceput pentru schimburi culturale cu statele lumii, a devenit o modalitate comoda de a face rost de profesori straini, pentru districtele rurale, sarace si neinteresante din punct de vedere profesional pentru cadrele didactice americane. "Acesta este micul nostru secret murdar ce ne ajuta sa ne umplem clasele", a afirmat Berry Barnet, presedintele Centrului Sud-Estic pentru Calitatea Invatamantului, din Chapel Hill, Carolina de Sud.

IN COMUNITATILE CU PROBLEME

Regiunea Jasper, din Carolina de Sud, a angajat cei mai multi profesori straini, 30 de cadre didactice. In intregul district sunt angajati 200 de profesori straini… Saracia acestui district face ca salariul unui profesor sa fie, in medie, cu 3.000 de dolari mai mic decat salariul mediu pe tara al unui cadru didactic, adica, undeva pe la 38.000 de dolari. Acesta este motivul principal pentru care profesorii americani nu vor sa lucreze in Jasper. Tot din aceasta cauza suntem nevoiti sa angajam straini", a spus William Singleton, sefulul Inspectoratului scolar din Jasper.

In comunitatile mai mari, precum Charleston si Greenville, cadrele didactice straine sunt angajate din cauza ca profesorii americani nu sunt in numar suficient pentru nevoile educationale ale comunitatilor. Prea multi copii, prea putini profesori.
×