x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romii din Marea Britanie riscă deportarea după Brexit

Romii din Marea Britanie riscă deportarea după Brexit

02 Iul 2018   •   14:07
Romii din Marea Britanie riscă deportarea după Brexit

Comunităţile de romi din Marea Britanie riscă deportarea după Brexit, în condiţiile în care mulţi nu vor putea să ofere documentele necesare pentru a li se asigura şederea, scrie The Guardian.

Secretarul de Stat la Ministerul de Interne, Sajid Javid, a afirmat că cetăţenii din Uniunea Europeană vor fi nevoiţi să răspundă la “trei întrebări simple” într-o formă digitală pentru a continua să locuiască în Marea Britanie după ce aceasta părăseşte Uniunea Europeană.

Aplicanţii vor fi nevoiţi să-şi dovedească identitatea, faptul că nu au condamnări şi faptul că, în prezent, locuiesc în Marea Britanie.

Organizaţiile de caritate care lucrează cu comunităţile de romi din Marea Britanie au declarat că deşi romii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi au dreptul să fie în Marea Britanie, mulţi sunt analfabeţi, le va fi dificil să facă rost de actele necesare şi nu au acces la calculatoare sau telefoane.

“Toţi ne ţinem respiraţia pentru a vedea ce se va întâmpla de cealaltă parte a Brexitului. Toţi suntem foarte îngrijoraţi că multe dintre familiile noastre nu vor fi capabile să demonstreze că sunt rezidenţi în Marea Britanie. Nu vor putea să ofere o listă cu adresele la care au locuit în aceşti ani şi nu vor putea să demonstreze că sunt angajaţi. Ne este foarte teamă ce ar putea să se întâmple cu aceste familii, multe dintre ele fiind aici de 10 sau 15 ani”, a spus directorul Luton Roma Trust, Martin Burrell, a cărui organizaţie oferă servicii pentru 3.000 de rromi.  

×