x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rossiiskaia gazeta: „Criză în România: val de manifestaţii”

Rossiiskaia gazeta: „Criză în România: val de manifestaţii”

de Marina Constantinoiu    |    08 Feb 2012   •   21:00
Rossiiskaia gazeta: „Criză în România: val de manifestaţii”

Cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta face un pic de haz de necazurile noastre, printr-un mic truc. '«Ara­fat!», scandau manifestantii in ora­se­le romanesti. Cu toate astea, nu­me­le acesta nu are nimic de-a face cu defunctul lider palestinian', scria, la 8 februarie, cotidianul rus, care povesteste despre protestele din Romania. 'Manifestatiile au inceput dupa demiterea secretarului de stat de la Sanatate, Raed Ara­fat, foarte popular, care a protestat fata de masurile anticriza dictate din exterior. Manifestantii au cerut demisia presedintelui tarii si a premierului, care au adoptat planul de salvare economica preconizat de Fondul Monetar International si de Uniu­nea Europeana. Protestatarii au obtinut in parte ceea ce doreau – premierul roman Emil Boc a de­mi­sionat', scrie Rossiiskaia Gazeta.

'Presedintele roman Traian Basescu a recurs la ajutorul unui «James Bond» local – Mihai-Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe, caruia i s-a incredintat sarcina de a forma un nou guvern, care va trebui sa primeasca aprobarea Parlamentului. In asteptarea acestui vot, postul de premier interimar este ocupat de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, singurul membru al Cabinetului al carui nume nu este asociat vreunui partid', noteaza cotidia­nul citat.

'Pasiunile politice s-au dezlantuit din cauza problemelor economice ale tarii. Bucurestiul a fost constrans sa ia masuri economice drastice pentru putea primi ajutor de la UE si FMI. Una dintre legile anticriza adoptate implica privatizarea unei mari parti a sectorului sanatatii. Populatia a fost imediat cuprinsa de panica, temandu-se ca de acum inainte fiecare vizita la medic va lovi portofelul. Raed Arafat a exprimat temerile cetate­nilor, apoi a fost constrans sa demisioneze. A fost o greseala grava: Arafat, care provine dintr-o familie de refugiati palestinieni, nascut in Siria si apoi instalat in Romania, este foarte popular in randul oamenilor obisnuiti.

Stie sistemul sanitar, pentru ca el este creatorul serviciului foarte eficient de urgenta SMURD', reaminteste Rossiiskaia Gazeta originea si evolutia protestelor din Romania. 'Legea a fost retrasa rapid, iar Arafat si-a recapatat postul. Dar era prea tarziu. Populatia furioasa a iesit in strada ? manifestatiile au degenerat in violente, soldate cu mai multe zeci de raniti. Am fi putut cataloga aceasta furtuna politica drept «Primavara romaneasca», prin analogie cu evenimentele din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord. Dar printre cauzele manifestantilor figureaza mania contra incapacitatii serviciilor publice de a face fata gerurilor-record si caderilor de zapada abundente care au lovit Romania, ca si intreaga Europa. Caderile de curent electric, intreruperea caldurii, blocajele si alte probleme au costat vietile a peste 30 de persoane. Or masurile anticriza includ cresterea costurilor incalzierii, ceea ce indigneaza pe drept cuvant populatia', conchide Rossiiskaia Gazeta.

×
Subiecte în articol: externe