x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roubini: Vară marcată de proteste. IMM-urile vor falimenta. Șomajul va crește. Produsele se vor scumpi

Roubini: Vară marcată de proteste. IMM-urile vor falimenta. Șomajul va crește. Produsele se vor scumpi

14 Iun 2020   •   20:00
Roubini: Vară marcată de proteste. IMM-urile vor falimenta. Șomajul va crește. Produsele se vor scumpi
Sursa foto: Hepta

Economistul american Nouriel Roubini crede că economia mondială nu se va recupera rapid. Este motivul pentru care această vară va fi marcată de proteste în SUA și o perioadă foarte dificilă și pentru Europa, arată acesta într-un inteviu pentru revista Der Spiegel.

Actuala criză depășește Marea Depresiune din anii 1930, economia globală s-a prăbușit în doar câteva săptămâni, și numai în Statele Unite peste 40 de milioane de oameni sunt acum șomeri.

El nu crede într-o recuperare în formă de V, în pofida pachetelor uriașe de stimulare economică și consideră că prognozata creștere din a doua jumătate a anului 2020 va fi o amăgire.

„Economia a scăzut atât de abrupt încât este practic inevitabil că va reveni la un moment dat. Dar asta nu va compensa în niciun fel declinul. Chiar la sfârșitul anului 2021, economia Statelor Unite va fi în continuare sub nivelul de la începutul anului 2020. Și rata șomajului va ajunge la 16-17%, însă în timpul crizei financiare din 2008 a fost de doar 10%. Au fost create numai 2,4 milioane de locuri de muncă în luna mai, după ce 42 de milioane de oameni și-au pierdut serviciul în ultimele luni. Iar rata șomajului real este mult mai mare decât cea măsurată oficial”.

Despre piața bursieră, Roubini spune că se amăgește. „Investitorii pariază că vor exista noi pachete de stimulare economică și o recuperare a profiturilor în formă de V. Dar pentru oamenii de aici din SUA, asta nu înseamnă nimic”.

Marile corporații, băncile și companiile din tehnologie vor supraviețui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile și, în final, vor avea și mai multă putere pe piață decât înainte.

Dar companiile mici și mijlocii vor falimenta. „Estimez că fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă, dar McDonald's va supraviețui”.

Roubini a vorbit de un studiu realizat de Rezerva Federală, conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari în numerar pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență. „Sistemul este bolnav, iar oamenii ies în stradă din această cauză”.

„În zona în care locuiesc, Bowery din Manhattan, trei sferturi dintre manifestanți sunt albi. Mulți dintre ei sunt tineri și aparțin „Precariatului” urban, noua clasă care a înlocuit clasa muncitoare tradițională în economiile avansate. Precariatul este format din lucrători temporari, freelanceri, oameni care lucrează cu ora, chiar dacă de multe ori au diplome universitare. Cei care nu au un loc de muncă regulat, cu normă întreagă, nu mai primesc ajutor de stat după trei luni. Acești oameni nu își mai pot plăti chiria și facturile de telefon, iar electricitatea și apa le sunt tăiate. Va fi o vară lungă și fierbinte”, a spus economistul.

Globalizarea a menținut costurile forței de muncă și de producție scăzute mulți ani, datorită celor 2,5 miliarde de lucrători ieftini din India și China. Dar globalizarea a trecut de punctul maxim după criza financiară, iar pandemia a intensificat tendința. „Asistăm la renaționalizare, dezintegrarea lanțurilor de aprovizionare, un conflict comercial între China și SUA”.

Și prețurile vor crește, spune Roubini, care oferă exemplul tehnologiei 5G: Nokia și Ericsson sunt cu 30% mai scumpe și cu 20% mai puțin eficiente decât Huawei.

„Așadar, dacă o țară decide împotriva Huawei pentru extinderea 5G, existând motive întemeiate legate de securitate, prețurile a tot felul de produse finale, de la serviciile 5G până la prăjitoarele și cuptoarele cu microunde cu cipuri 5G, vor crește automat. Și asta duce în cele din urmă la inflație”.

Mediafax

×