x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rugaciuni pentru Ariel Sharon

Rugaciuni pentru Ariel Sharon

de Marina Constantinoiu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Rugaciuni pentru Ariel Sharon

Corespondenta din Ierusalim
Credinciosi, curiosi si jurnalisti asteap-ta la poarta Spitalului Hadassah cele mai noi informatii legate de starea sa-natatii premierului Ariel Sharon, rela-teaza trimisul special al Jurnalului National la Ierusalim.
Corespondenta din Ierusalim
Ariel Sharon se lupta, pe patul de spital, pentru a supravietui. Afara, ziaristi veniti din toate colturile lumii se lupta cu stresul transmisiunilor in direct si al obtinerii de informatii pertinente, infruntand o vreme capricioasa. Cel mai recent buletin medical arata ca Sharon va fi trezit treptat din coma, incepand de azi.

Premierul israelian, Ariel Sharon, este in continuare intr-o stare critica, dar stabila. Medicii Spitalului Hadassah Ein Karem au declarat ca nu s-a constatat nici o schimbare in starea sanatatii premierului in cursul noptii de sambata spre duminica, apreciind ca sansele sale de supravietuire sunt mari. Din pacate, apreciaza surse medicale citate de radiourile israeliene, Sharon, ca om politic, este aproape fara sanse de supravietuire: abilitatea sa de a gandi si actiona va fi afectata puternic, dupa ce acesta va fi scos din starea critica in care se afla. Echipa de experti aflata la capataiul premierului, care-i include si pe chirurgii acestuia, Felix Umansky si Jose Cohen, a decis efectuarea unei tomografii computerizate duminica dimineata.

INCA O TOMOGRAFIE. Medicii au reusit sa-l mentina pe premierul israelian intr-o stare de relativa stabilitate. Mai multi experti in neurochirurgie s-au reunit la Spitalul Hadassah Ein Karem pentru a discuta despre posibilitatea reducerii treptate a cantitatii de sedative care-i sunt administrate premierului, pentru a-l scoate pe acesta, intr-un final, din coma indusa. Dupa ce l-au supus, duminica dimineata, unei noi tomografii, medicii au concluzionat ca este spre binele lui Sharon sa ramana inca o zi in coma, sub asistenta respiratorie. Ei au evaluat situatia premierului drept "critica, dar stabila". Potrivit celor mai recente informatii, tensiunea si pulsul lui Ariel Sharon se incadreaza in limitele normale in astfel de circumstante. O alta veste buna pe care doctorii au tinut sa o sublinieze este ca premierul nu are febra. Cu toate acestea, putina lume mai spera ca Sharon, chiar daca supravietuieste urmatoarelor zile critice, va putea reveni vreodata in politica. "O astfel de revenire este exclusa", au declarat specialistii care se ocupa de el 24 de ore din 24.

PREVIZIUNI. Sambata seara, briefingul pentru presa, in fata sectiei de terapie intensiva a spitalului Hadassah, unde se afla Sharon, directorul Spitalului, Shlomo Mor-Yosef, declara ca medicii sunt optimisti, dat fiind faptul ca la tomografiile computerizate realizate in cursul acelei zile s-a constatat ca presiunea intracraniana a revenit la normal si nu s-au mai inregistrat noi hemoragii cerebrale. Cu toate acestea, starea premierului este catalogata in continuare drept "critica", a adaugat Mor-Yosef. Surse spitalicesti precizau inca de atunci ca sedarea premierului ar putea fi prelungita cu inca o zi, pentru a nu risca punerea in functiune a creierului intr-un moment in care acesta mai are inca nevoie de repaus.

La acest moment, medicii nu sunt capabili sa ofere nici un pronostic in privinta lui Sharon, pana ce acesta nu este scos din coma indusa, pentru a se putea evalua activitatea cerebrala a pacientului. Este vorba despre o procedura ce necesita 24-72 de ore, pentru ca se efectueaza in etape, a precizat Mor-Yosef.

INCERTITUDINE. In absenta lui Sharon, speculatiile si calculele politice continua, in paralel cu sondajele de opinie ale institutelor de specialitate, care arata, in continuare, ca partidul infiintat recent de Sharon - Kadima - inca se mentine in frunte si ar putea castiga alegerile legislative anticipate din 28 martie, chiar daca Sharon insusi nu se mai afla la carma partidului.

Eyal Arad, unul dintre consultantii premierului, dar si un apropiat al acestuia si principal purtator de cuvant al Kadimei, refuza sa speculeze pe marginea viitorului partidului, daca se va trezi, dintr-o data, fara lider. "Nu discutam ce va face Kadima, la acest moment", a declarat acesta. Eyal Arad se afla mare parte din zi la Spitalul Hadassah, pentru a-i fi aproape liderului alaturi de care s-a aflat peste 10 ani. Pentru el, desi este consultant politic, campania electorala este in stand-by la acest moment.

IMBUNATATIRE
"Echipa de experti a decis sa inceapa procedurile de diminuare a dozei de anestezice incepand de luni dimineata, cu conditia ca starea sanatatii premierului sa nu se schimbe semnificativ"
Shlomo Mor-Yossef directorul Spitalului Hadassah

SECHELE
"Vom reusi, fara indoiala, sa-l reanimam pe prim-ministru. Va fi constient de ceea ce se petrece in jurul lui, dar este improbabil ca isi va putea relua atributiile. Risca sa ramana paralizat sau sa ramana cu alte sechele grave"
sursa medicala citata de presa internationala

RESEMNARE
"Cred ca trebuie sa fie clar pentru toti ca s-a terminat cu Sharon. Chiar daca supravietuieste, nu cred ca isi va relua postul de premier. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca nu va putea continua ce a inceput in relatia cu palestinienii"
Emmanuel Mad, antrenor de natatie

Armata de ziaristi


IN DIRECT. Trimisul special al postului american de televiziune ABC News, relatand in direct
Miercuri seara, spre miezul noptii. Spitalul Hadassah din Ierusalim. Actiunea: in spital este internat, in stare critica, premierul israelian. De la acest moment, nimic nu mai poate fi numit "normalitate" in perimetrul Spitalului Hadassah. A venit presa. Mai intai, cea israeliana, apoi corespondentii presei straine aflati in permanenta in Israel. Noaptea de miercuri spre joi avea sa fie cea mai grea. Socul provocat de vestea agravarii bruste a starii de sanatate a premierului i-a facut totusi pe oamenii presei sa reziste o noapte intreaga stand in picioare si asteptand vesti despre omul de a carui soarta depinde o tara. Site-urile internet ale cotidianelor si posturilor israeliene de televiziune si radio se updatau continuu, cu informatii transmise de ziaristii aflati la spital. Intr-un ritm ametitor, stirile de la Hadassah umpleau paginile web si alimentau agentiile de presa ale lumii, fiind semnate si de cate cinci persoane la un loc, desi aveau uneori numai trei randuri. Nu e incompetenta. E doar un semn al gravitatii situatiei. Un eveniment cu asemenea implicatii necesita o acoperire mediatica pe masura.

ASALT. Nu intamplator, joi Aeroportul International Ben Gurion de langa Tel Aviv a fost poarta de intrare pentru zeci, chiar sute de reprezentanti ai presei straine. Se spune ca peste o mie de jurnalisti israelieni si de aiurea s-ar fi mobilizat pentru a veghea in fata Spitalului Hadassah. Fac de serviciu cu randul, stau pe unde apuca, transformandu-si rucsacurile si echipamentul in fotolii ad-hoc. Multi dintre ei isi amintesc de o seara similara, in fata Spitalului Ichilov, din Tel Aviv, cu zece ani in urma. Atunci, premierul Yitzhak Rabin era asasinat de un tanar evreu extremist. Lumea intreaga fusese luata prin surprindere. Presa a asteptat in zadar un miracol. Zece ani dupa, ziaristii asteapta un miracol la Hadassah.

O LUME COLORATA. Au venit din toate colturile lumii: Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia, Turcia, Japonia, tari arabe, ba chiar si Romania. De toate culorile. Sa mai spuna cineva ca nu e nici o schimbare fata de decembrie ’89! Isi imagina cineva, pe vremea lui Ceausescu, echipe de ziaristi romani cu rucsacuri in spinare plecand val-vartej, fara sa-si mai anunte familiile, te miri unde in lume, pentru a relata live sau in scris despre marile evenimente? Joi seara, cursa Tarom Bucuresti - Tel Aviv avea la bord doua posturi nationale romanesti (Antena 1 si Realitatea TV) si pe trimisul special al celui mai important ziar de pe piata, Jurnalul National. La coada, la ghiseul de la intrarea in aeroport, inconjurata de ziaristi occidentali, mi-am dat seama ca, in fine, suntem in randul lumii. Facem presa. Nimic nu parea sa ne deosebeasca pe noi, romanii, de colegii de breasla occidentali.

NU-I USOR
Accesul la un ceai sau o cafea fierbinte este destul de sinuos si te face sa te lasi pagubas, in special in Shabat. Colac peste pupaza, zeci de gura-casca, simparizanti ai premierului, dar si oameni avizi de informatii pur si simplu gasesc in transmisiunile in direct un bun prilej de afirmare. Multi vor sa le vorbeasca reporterilor. Sa-si spuna opinia, atat in legatura cu personalitatea lui Sharon, cat si despre tratamentul aplicat acestuia de catre medici. Cativa vorbesc romaneste. Si sunt surprinsi sa descopere ziaristi "de acasa" cu legitimatii de presa agatate la gat.
×