x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rumen Radev, noul președinte bulgar

Rumen Radev, noul președinte bulgar

15 Noi 2016   •   10:52
Rumen Radev, noul președinte bulgar
Sursa foto: BORISLAV TROSHEV/EPA

Rumen Radev, candidat susținut de Partidul Socialist, favorabil relansării relațiilor cu Rusia, a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria, duminică, obținând 59,35% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale comunicate ieri de comisia electorală, relatează AFP.

Candidata susținută de premierul Boiko Borisov și partidul său conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Țețka Țatceva, a întrunit 36,17%, a anunțat comisia, după numărarea a 99,33% din buletine. Protocoalele secțiilor de vot vor fi reexaminate înaintea publicării, miercuri, a rezultatelor oficiale definitive. Noul președinte își va prelua mandatul la 22 ianuarie. Radev, fost pilot și comandant al armatei aerului, s-a declarat în favoarea unui bun dialog cu președinții SUA și Rusiei. El s-a angajat, de asemenea, să „coopereze pentru ridicarea sancțiunilor" europene impuse Rusiei. De cealaltă parte, premierul Boiko Borisov și-a anunțat, duminică seara, demisia, la mijloc de mandat al guvernului său. Bulgaria este republică parlamentară, iar președintele are funcții protocolare și reprezintă o autoritate morală. Alegerea președintelui nu antrenează automat o demisie a guvernului. Totuși, Borisov, în fruntea unui guvern minoritar susținut de naționaliști, a declarat că rezultatul alegerilor prezidențiale indică „o lipsă de sprijin" din partea alegătorilor.

Ales de tot spectrul politic

Candidatura generalului Radev a atras, de fapt, sprijinul alegătorilor cu diferite tendințe politice. Potrivit sondajelor, 35% dintre alegătorii Blocului Reformator, care participă în guvernul lui Borisov, și 60% dintre naționaliști care îi asigurau un sprijin parlamentar au votat pentru generalul Radev. Atât GERB, al premierului demisionar Borisov, cât și socialiștii au declarat că nu vor încerca să formeze un guvern în cadrul acestui parlament.

Rumen Radev urmează să dizolve parlamentul și să stabilească data pentru alegeri anticipate, cel mai devreme în martie 2017.

×
Subiecte în articol: Rumen Radev