x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruptură totală între Casa Albă și Erdogan

Ruptură totală între Casa Albă și Erdogan

de Şerban Mihăilă    |    24 Aug 2018   •   12:50
Ruptură totală între Casa Albă și Erdogan

Menținerea în arest a pastorului american Andrew Brunson în baza unor acuzații de spionaj nedovedite de Ankara intensifică conflictul diplomatic și financiar dintre Statele Unite și Turcia, care a devalorizat periculos valuta turcească și a împins regimul condus de președintele Recep Tayyip Erdogan în brațele Moscovei. Turcia susține că recentele sancțiuni ale Casei Albe contra unor membri ai executivului de la Ankara fac parte dintr-un război economic declanșat de Washington.

La jumătatea acestei săptămâni, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională, John Bolton, a declarat direct că administrația condusă de președintele Erdogan „face o mare greșeală, deoarece nu-l eliberează pe pastorul Brunson”. „Cu fiecare zi care trece, greșeala continuă. Criza ar putea lua sfârșit instantaneu dacă, în calitate de partener al NATO și parte a Occidentului, Turcia ar face ceea ce trebuie și l-ar elibera pe pastorul Brunson fără să pună condiții”, a afirmat Bolton, citat de Reuters. Până în prezent, Ankara a sugerat că toți americanii închiși în Turcia ar putea fi eliberați, în cazul în care administrația Trump l-ar extrăda pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și considerat de regimul Erdogan drept vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. „Ne concentrăm asupra situației pastorului Brunson și a altor americani pe care guvernul turc îi reține ilegal și așteptăm o soluționare a acestor cazuri”, a continuat  consilierul lui Trump. Deși este extrem de mediatizat în SUA, cazul pastorului Brunson nu este singular. Mai mulți cetățeni americani și europeni sunt deținuți în Turcia, pe baza unor acuzații „confecționate” de Ankara, precizează critici ai regimului Erdogan. Mulți dintre aceștia sunt acuzați de legături cu Fethullah Gulen. Ofensiva Turciei contra kurzilor din nordul Siriei, coaliția antiamericană strânsă de Erdogan împotriva politicii proisraeliene a Casei Albe și refuzul SUA de a-l extrăda pe Gulen au deteriorat în mod periculos relațiile dintre Washington și Ankara. Divergențele tot mai mari apărute încă de anul trecut în relațiile bilaterale au degenerat în cele din urmă într-un conflict deschis, la începutul acestei luni, când Casa Albă a adoptat sancțiuni contra unor membri ai executivului turc. De cealaltă parte, Turcia s-a apropiat vizibil de Kremlin, iar Ankara a anunțat că va achiziționa sistemul avansat de apărare antiaeriană S-400 de la ruși. Întrebat dacă există riscul ca Turcia să fie exclusă din NATO, Bolton a răspuns sec: „Momentan, aceasta nu e o problemă”.

Război economic?

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan a declarat, miercuri, că remarcile lui Bolton demonstrează că SUA atacă Turcia, într-un „război economic”. De altfel, însuși Erdogan a dat vina în ultimele zile pe SUA pentru toate problemele economiei turce, deși datoria externă și criza valutară din țară existau cu mult dinaintea sancțiunilor americane. 

Politicile recente ale administraţiei SUA sunt contrare principiilor fundamentale ale NATO”.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan

×
Subiecte în articol: casa alba erdogan