x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a cerut la ONU ajutor pentru reconstrucția Siriei

Rusia a cerut la ONU ajutor pentru reconstrucția Siriei

29 Sep 2018   •   12:00
Rusia a cerut la ONU ajutor pentru reconstrucția Siriei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut vineri la ONU ajutor pentru reconstrucţia Siriei, în timp ce occidentalii refuză orice contribuţie atât timp cât nu este angajată o soluţie politică, relatează AFP. 

''Ţara trebuie reconstruită pentru a permite milioanelor de refugiaţi să revină în Siria'', a declarat Lavrov de la tribuna Adunării Generale a ONU. ''Sirienii trebuie ajutaţi'', a insistat şeful diplomaţiei ruse. 

''Dialogul naţional sirian, iniţiat de Rusia, Iran şi Turcia în ianuarie, a creat condiţiile unei soluţii politice'' pe baza rezoluţiilor ONU, a declarat Lavrov. 

Aceasta ''include reconstrucţia infrastructurilor distruse pentru a facilita întoarcerea milioanelor de refugiaţi la casele lor''. Concretizarea ''acestui obiectiv stabilit în interesul tuturor sirienilor trebuie să devină o prioritate în eforturile internaţionale şi în activităţile agenţiilor ONU'', a mai spus ministrul rus. 

În timp ce regimul lui Bashar Al-Assad a preluat, cu ajutor militar rus şi iranian, controlul unei mari părţi din teritoriul sirian, Moscova insistă din ce în ce mai mult pentru angajarea unei reconstrucţii internaţionale a ţării, distrusă de un război care a durat peste şapte ani. 

Occidentalii, SUA, Franţa şi Germania îndeosebi, refuză orice ajutor, mai ales din partea Uniunii Europene, fără o soluţie politică vizibilă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria Rusia onu