x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a detaşat în Crimeea un regiment al aviaţiei navale

Rusia a detaşat în Crimeea un regiment al aviaţiei navale

26 Sep 2019   •   20:50
Rusia a detaşat în Crimeea un regiment al aviaţiei navale

Rusia a detaşat un regiment al aviaţiei navale din cadrul Flotei ruse a Nordului, pentru o lună, în Crimeea, teritoriu anexat în 2014, în scopul efectuării de antrenamente, personalul şi avioanele MiG-29 K (varianta navală din noua generaţie a celebrelor avioane de luptă ruseşti) ajungând deja în peninsulă, informează agenţia de presă ucraineană RBK-Ukraina, citând un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Programul antrenamentelor prevede pregătirea piloţilor ruşi pentru decolare şi aterizare pe puntea unui portavion.

MiG-29K este o variantă navală a avionului de luptă MiG-29 Fulcrum şi are aripile pliabile şi capabilităţi multirole, datorită radarului Juk-ME încorporat, fiind destinat în special misiunilor de apărare aeriană. Aparatul poate fi echipat cu o varietate de arme aer-sol, aer-aer şi sisteme laser.

Anterior, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a comunicat că armata rusă a început o serie de pregătiri pentru efectuarea unor exerciţii pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei), aflate sub controlul rebelilor separatişti proruşi, aplicaţiile urmând să fie supervizate de ofiţeri ai Armatei a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse.

Recent, circa 3.000 de militari din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră au luat parte la exerciţii tactice pe poligonul Opuk din Crimeea.

După anexarea Crimeei, în 2014, Rusia organizează cu regularitate manevre militare în peninsulă. Statul Major al armatei ucrainene califică aceste aplicaţii drept „ilegale”.

Rezoluţia Adunării Generale a ONU, adoptată la 17 decembrie 2018, cu privire la militarizarea Crimeei, a Mării Negre şi Mării Azov solicită Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Crimeei şi condamnă prezenţa militară rusă în creştere în mările Neagră şi Azov, conform mass-media ucrainene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: militari rusi crimeea