x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a expulzat doi diplomați suedezi

Rusia a expulzat doi diplomați suedezi

08 Mai 2019   •   17:44
Rusia a expulzat doi diplomați suedezi

Rusia a expulzat doi diplomaţi suedezi după refuzul acestei ţări scandinave de a acorda vize pentru doi diplomaţi ruşi, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, informează AFP.

"Rusia a ripostat cerându-le celor doi diplomaţi suedezi să părăsească teritoriul rus, fapt pe care îl regretăm", a informat o purtătoare de cuvânt a ministerului suedez, contactată de AFP. 

Această decizie intervine la două luni după arestarea, în 27 februarie, la Stockholm, a unei persoane care lucra în domeniul tehnologiilor avansate şi care era suspectată de activităţi de spionaj în favoarea Rusiei. Bărbatul arestat, în vârstă de 45 de ani, era cercetător în domeniul fizicii în cadrul Universităţii de Tehnologie Chalmers din oraşul Goteborg de pe coasta vestică a Suediei şi a lucrat în ultimii ani în calitate de consultant în domeniul IT.

Într-un raport pentru 2018, Poliţia pentru securitatea statului suedez (Säkerhetspolisen, SAPO - serviciul de informaţii suedez) atenţiona că spionajul rusesc reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Suedia, devansând în acest sens serviciile secrete ale altor ţări, precum cele ale Iranului şi Chinei, de asemenea foarte active pe teritoriul suedez.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia diplomati suedezi