x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a făcut o "greşeală gravă" livrând Turciei S-400, susţine un expert militar rus

Rusia a făcut o "greşeală gravă" livrând Turciei S-400, susţine un expert militar rus

28 Sep 2019   •   17:00
Rusia a făcut o "greşeală gravă" livrând Turciei S-400, susţine un expert militar rus
Sursa foto: Vitaly V. Kuzmin

Turcia este dispusă să coopereze cu SUA în privinţa achiziţionării sistemelor de apărare antirachetă Patriot, ceea ce demonstrează o "reverenţă" făcută de Ankara Washingtonului, precum şi faptul că Turcia nu este un aliat sigur pentru Moscova, a declarat sâmbătă expertul militar rus Konstantin Sivkov, căpitan de rangul I, membru corespondent al Academiei de ştiinţă în domeniile rachetelor şi artileriei din Moscova, într-o intervenţie la postul de radio rusesc NSN, preluat de Rambler.ru.

În acest context, în opinia sa, orice cooperare cu Turcia în domeniul tehnologiei militare este o greşeală şi poate reprezenta o ameninţare serioasă pentru Rusia.

"Consider că, în acest context, livrarea de sisteme S-400 Turciei a reprezentat o greşeală gravă. Pentru că acum apariţia acestor sisteme în Turcia poate constitui o ameninţare serioasă pentru noi", a spus Sivkov.

La jumătatea lunii septembrie, Rusia a încheiat a doua etapă a transferului către Ankara a sistemelor sale S-400, transfer pe care l-a început la 27 august 2019. În acelaşi timp, continuă activităţile de instalarea a sistemului de rachete rusesc şi de instruire a personalului turc. Sistemele de apărare antiaeriană ruse sunt prevăzute să fie puse în funcţiune în aprilie 2020, conform surselor de la Ankara, citate de agenţiile de presă ruse.

Contractul de furnizare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 a fost semnat de către cele două ţări în urmă cu doi ani, fiind estimat la 2,5 miliarde de dolari. Acesta a afectat semnificativ relaţiile turco-americane. Ca răspuns, Washingtonul a suspendat livrarea avioanelor militare multirol F-35 către Turcia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia s-400 turcia