x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a intrat în Georgia!

Rusia a intrat în Georgia!

de Sînziana Stancu    |    12 Aug 2008   •   00:00
Rusia a intrat în Georgia!

ATAC  ●  Moscova aruncă " Molotovul"
Moscova a trimis ieri trupe ruseşti în Georgia, chiar în momentul în care la Tbilisi se vorbea tot mai mult despre
iminenţa unei încetări a focului.



ATAC  ●  Moscova aruncă " Molotovul"
Moscova a trimis ieri trupe ruseşti în Georgia, chiar în momentul în care la Tbilisi se vorbea tot mai mult despre
iminenţa unei încetări a focului.

Intrarea trupelor ruseşti pe teritoriul georgian în vestul ţării, la 50 de kilometri de regiunea autonomă Abhazia şi la 150 de kilometri de Oseţia de Sud, cu ocuparea unei baze militare georgiene din oraşul Senaki, este o premieră de la izbucnirea conflictului, în urmă cu cinci zile, între Georgia şi Rusia, în cele două teri-torii georgiene separatiste, scrie AFP. Acesta s-a declanşat în Oseţia de Sud, regiunea georgiană care şi-a autoproclamat independenţa, nerecunoscută însă de nici o altă ţară după prăbuşirea fostei URSS. Imediat, conflictul s-a extins într-o altă regiune autonomă, prorusă, Abhazia, pe care Georgia vrea, de asemenea, să nu o rupă de teritoriul său.

TIPAR SOVIETIC. În ceea ce chiar presa a numit a fi un "război mediatic" între Rusia şi Georgia, acuzaţiile şi declaraţiile contradictorii ale celor două părţi au curs în paralel cu atacurile armate. În războiul mediatic atît scopul Moscovei, cît şi cel al Tbilisi a fost de a impresiona opinia publică internaţională pentru a obţine, fiecare în parte, o imagine cît mai favorabilă, în detrimentul celeilalte, după cum au comentat analiştii politici. Numai că, în final, aceste jocuri mediatice nu şi-au mai atins scopul. Ieri după-amiază, Moscova a fost prima care a dovedit – dacă mai existau îndoieli – că nu intenţiona, aşa cum declarase la început, să intervină "în ajutorul populaţiei" din Oseţia de Sud, pentru a preîntîmpina un "genocid" şi a "instaura pacea în regiune". Apropierea ruşilor de Tbilisi a pus pe jar, în primul rînd, foştii sateliţi sovietici din Europa Centrală – cei mai sceptici în privinţa "bunelor intenţii" ale Rusiei. Polonia şi ţările baltice au fost primele, şi cele mai vehemente, în reacţiile lor la invazia nejustificată a Rusiei în Georgia. "S-a dovedit că cei care au avertizat că Rusia este un partener imprevizibil au avut dreptate. Rusia are ambiţii neoimperialiste şi nu este capabilă să îşi trateze vecinii, în special pe cei care s-au aflat în sfera sa de influenţă, ca parteneri", scrie cotidianul polonez Dziennik.

DOCTRINA PUTIN. Un expert suedez, Svante Cornell, de la Institutul pentru Politici de Securitate şi Dezvoltare din Stockholm, remarca faptul că, "practic, aceasta este doctrina Putin  – reinstaurarea controlului rus asupra fostei URSS, indiferent de ce vor ţările respective". Ieri seară, trupele ruseşti se aflau la 20 de kilometri de Tbilisi, iar preşedintele Saakaşvili, care declara că e direct vizat de Putin, a cerut intervenţie internaţională pentru a împiedica preluarea capitalei georgiene de ruşi.


Mihail Saakaşvili îşi explică poziţia

Războiul din Georgia este un război pentru viitorul libertăţii în Europa, iar dacă această ţară va fi înfrîntă, Occidentul îşi va pierde orice influenţă în spaţiul ex-sovietic, avertizează preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, într-un articol publicat ieri în Wall Street Journal. Saakaşvili consideră că sînt trei mize ale conflictului: zdrobirea aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei, instituirea unei relaţii de forţă între Rusia şi Europa şi intimidarea celorlalte state ex-sovietice. "Poate fi o Rusie care porneşte un război violent împotriva vecinilor săi un partener pentru Europa?, întreabă retoric Saakaşvili." ...Europa a păstrat distanţa, iar Rusia, în mod previzibil, a escaladat provocările. Prietenii noştri din Europa ne-au sfătuit să fim moderaţi (...) Am urmat sfatul lor şi am mers încă un pas mai departe, propunînd constant noi idei de rezolvare a conflictelor. (...) Ofertele noastre de pace au fost respinse. Moscova vroia război." Ieri, liderul georgian declara că Moscova vrea să înlocuiască actualul regim de la Tbilisi pentru a controla rutele de transport al hidrocarburilor din Caucaz. În ultimele zile, presa internaţională a criticat şi ofensiva lansată de Georgia în Osetia de Sud, şi riposta disproporţionată a  Rusiei, şi eficacitatea diplomatică a UE.

×
Subiecte în articol: externe Rusia georg