x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză SUA că-i fură șefia la Interpol

Rusia acuză SUA că-i fură șefia la Interpol

de Şerban Mihăilă    |    21 Noi 2018   •   09:35
Rusia acuză SUA că-i fură șefia la Interpol
Sursa foto: Interpol

Acuzat până acum în repetate rânduri pentru presupuse interferențe în procesele electorale dintr-o serie de state occidentale, Kremlinul a denunțat, ieri, „amestecul” unor forțe străine, inclusiv a unui grup de senatori americani, în alegerile pentru desemnarea noului președinte al Organizației Internaționale a Poliției (Interpol). Ținta complotului, spune Moscova, ar fi candidatul rus la șefia organizației, care nu ar fi dorit de SUA în poziția de prim polițist al lumii.

„Asistăm la o formă de ingerință în procesul electoral și în alegerile unei organizații internaționale”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând o declarație comună adresată luni președintelui Donald Trump și membrilor Adunării Generale a Interpol de către patru senatori americani, care au cerut respingerea candidaturii rusului Alexander Prokopciuk pentru funcția de președinte al organizației mondiale pentru cooperare polițienească. „Alegerea generalului-maior Alexander Prokopciuk în fruntea Interpol ar fi similară cu a pune șefă o vulpe peste un coteț de găini”, au spus senatorii americani, citați de AFP. „În mod frecvent, Rusia abuzează Interpol pentru a-și regla conturile și pentru a-i hărțui pe adversarii săi politici, pe disidenți și pe jurnaliști”, afirmă senatorii, susținând că Prokopciuk a fost „implicat personal în toată această strategie de intimidare”. De asemenea, unul dintre cei mai importanţi investitori din Rusia înainte de a fi interzis, la mijlocul anilor 2000, din rațiuni de „îngrijorare legate de securitatea naţională”, britanicul Bill Browder a declarat pentru BBC că ar fi „revoltător” ca Prokopciuk să fie ales în poziția de prim polițist al lumii. „În mod special, acest individ este răspunzător pentru încercările repetate de a mă reține și a pus Interpolul să mă aresteze de șapte ori”, a spus Browder, unul dintre cei mai acizi critici ai președintelui rus, Vladimir Putin. „Deodată, acest individ e pus responsabil peste instituția de care a încercat să abuzeze în ultimii șase ani”, a afirmat Browder, pe numele căruia Moscova emisese luni un mandat internaţional de arestare. Anul trecut, un tribunal din Rusia l-a condamnat pe britanic în absenţă, după ce acesta fusese acuzat că nu a plătit guvernului rus taxe în valoare de aproximativ 45 de milioane de dolari. Browder, care apare cu regularitate la programe de televiziune pentru a-l critica pe Putin, a fost reţinut pentru scurt timp la începutul acestui an, în Spania, în baza unui mandat internaţional şi apoi eliberat cu sprijinul unor puteri occidentale.

Favorit pe hârtie

Alexander Prokopciuk, fost general-maior în Ministerul rus de Interne și actual vicepreședinte al Interpol, este considerat favorit în alegerile pentru șefia organizației mondiale pentru cooperare polițienească, care vor avea loc astăzi, în Dubai, pentru desemnarea succesorului chinezului Meng Hongwei, arestat pe neașteptate, în septembrie, la Beijing, în urma unor acuzații de luare de mită. Prokopciuk va concura pentru acest post cu vicepreşedintele Comitetului Executiv al Interpol, sud-coreeanul Kim Jong Yang.

Alegerea generalului-maior Alexander Prokopciuk în fruntea Interpol ar fi similară cu a pune șefă o vulpe peste un coteț de găini”.

Declarație a senatorilor americani

×
Subiecte în articol: Rusia sua Interpol