x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar avea rachete nucleare în Venezuela

Rusia ar avea rachete nucleare în Venezuela

de Şerban Mihăilă    |    03 Mai 2019   •   08:36
Rusia ar avea rachete nucleare în Venezuela

În mare secret, Moscova a instalat recent în Venezuela rachete nucleare, care constituie o amenințare directă la adresa securității naționale a Statelor Unite, a avertizat congresmanul republican american Mario Diaz-Balart. Acuzația a fost făcută la câteva ore după ce liderul opoziției venezuelene, autoproclamatul președinte interimar al țării, Juan Guaido, a dat semnalul unui nou val de manifestații pentru înlăturarea de la putere a liderului socialist Nicolas Maduro.

 

Dacă dictatorul Maduro rămâne la putere, situația ar putea deveni „o ușă deschisă pentru ruși, pentru chinezi și pentru alții, care și-ar intensifica activitățile contra intereselor noastre naționale”, a declarat Mario Diaz-Balart, într-un interviu acordat postului american de televiziune „Fox News”, citat de publicația britanică „The Sun”. Întrebat dacă sugerează o invazie inamică în apropierea granițelor SUA, congresmanul a răspuns: „Ne-am aflat foarte aproape de un război atomic, atunci când Rusia și-a plasat rachetele nucleare chiar pe teritoriul Cubei”. „Vreți să spuneți că rușii își vor desfășura rachetele nucleare în Venezuela?”, a insistat jurnalistul de la „Fox News”. „Ceea ce sugerez este că acestea se află deja acolo”, a răspuns sec Diaz-Balart, fără a oferi amănunte suplimentare. Sprijinul deschis acordat lui Nicolas Maduro de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este comparat de către analiștii politici și militari cu situația explozivă apărută în 1962 , după instalarea rachetelor sovietice în Cuba. Un „Armageddon nuclear” a fost evitat în ultima clipă, când SUA au acceptat oferta liderului sovietic de la vremea respectivă, Nikita Hrușciov, care a scos rachetele din Cuba, în schimbul promisiunii americanilor de a nu invada teritoriul cubanez. Afirmațiile lui Mario Diaz-Balart vin la numai câteva luni după ce două bombardiere nucleare rusești au aterizat la Caracas, într-un gest ostentativ de solidaritate cu regimul Maduro, supus unui asediu financiar și diplomatic intens din partea administrației Trump. Avioanele de luptă TU-160 au aterizat în decembrie 2018, la numai o săptămână după ce președintele venezuelean se întâlnise cu Putin la Moscova.

 

Ținut în viață de ruși

Mai mult, cu ocazia vizitei respective, Rusia, țară cu mari interese petroliere în Venezuela, a fost invitată de către Maduro să-și facă o bază militară permanentă pe teritoriul venezuelean. Foarte probabil, Maduro a apelat la scenariul din Siria, unde președintele Bashar al-Assad a fost ținut la putere de tancurile și avioanele Moscovei. Cu toate acestea, observatorii internaționali remarcă fapul că relația Putin-Maduro este bazată mai mult pe interese financiare decât pe o afinitate personală. Kremlinul are de recuperat miliarde de dolari din împrumuturile acordate lui Maduro, iar eventuala înlăturare a acestuia i-ar lăsa pe ruși cu o „gaură” financiară considerabilă. Putin i-a dat lui Maduro un credit de peste 13 miliarde de lire sterline, garantat de imensele rezerve de petrol ale Venezuelei. Potrivit unor surse citate de „The Sun”, armata lui Maduro mai datorează rușilor încă opt miliarde de lire sterline pentru achiziția de tehnică de luptă. Aceleași surse susțin însă că, în pofida sprijinului Rusiei, zilele lui Maduro sunt numărate, iar Kremlinul ar trebui să-i ofere azil politic „prietenului” său.

Desigur, iarna lungă și geroasă de la Moscova nu este ideală pentru Maduro, obișnuit cu palmierii. Dar este mai bine decât într-o celulă cu temperatură ridicată din Caracas”.

Ziarul „Moskovski Komsomoleț”

 

×