x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia cere demisia lui Ban Ki-moon, după ce secretarul general al ONU a semnat un acord secret cu NATO

Rusia cere demisia lui Ban Ki-moon, după ce secretarul general al ONU a semnat un acord secret cu NATO

10 Oct 2008   •   00:00

Rusia cere declanşarea unei anchete împotriva secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, după semnarea unui acord care recunoaşte Alianţa Nord-Atlantică drept o "organizaţie de menţinere a păcii", a declarat, într-un interviu dat publicităţii vineri, ambasadorul rus la NATO.



Rusia cere declanşarea unei anchete împotriva secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, după semnarea unui acord care recunoaşte Alianţa Nord-Atlantică drept o "organizaţie de menţinere a păcii", a declarat, într-un interviu dat publicităţii vineri, ambasadorul rus la NATO. "Acordul nu a generat nemulţumire doar în rândul delegaţiei ruse, ci şi în rândul altor membri ai Consiliului de securitate al ONU", a declarat Dmitri Rogozin pentru cotidianul rus Izvestia, cerând declanşarea unei anchete "care să îl vizeze pe Ban Ki-moon".

Această cerere vine după ce oficialii de la Moscova au acuzat, joi, NATO şi Organizaţia Naţiunilor Unite că au semnat în secret o înţelegere, care întăreşe cooperarea dintre ele, fără a anunţa Rusia, ţară membră a Consiliului de Securitate al ONU ale cărei relaţii cu NATO nu sunt tocmai bune. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia ştia că se lucrează la o înţelegere, însă s-a presupus că aceasta va fi prezentată şi statelor membre ale ONU pentru revizuire. "Acest lucru nu s-a întâmplat, iar înţelegerea a fost semnată în secret de către secretarii celor două organizaţii", a declarat Lavrov.

Documentul a fost semnat la 23 septembrie de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, şi oferă posibilitatea alianţei euro-atlantice să lanseze operaţiuni "în înteaga lume". "Ban Ki-moon a recunoscut această alianţă nu ca pe o organizaţie militară regională, ci ca pe un înlocuitor al ONU în toate problemele legate de securitatea internaţională", a declarat Dmitri Rogozin, care a caracterizat acţiunile lui Ban Ki-moon ca fiind ruşinoase.

Mânia Rusiei reflectă îngrijorarea că relaţiile tot mai strânse dintre cele două organizaţii ar oferi o mai mare susţinere pentru NATO la ONU, unde Moscova are drept de veto, ca membră permanentă a Consiliului de Securitate. Rusia spune că expansiunea NATO către graniţele ei reprezintă o ameninţare, în contextul în care relaţiile cu alianţa nord-atlantică s-au deteriorat până la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece, în urma conflictului din luna august cu Georgia, o ţară aspirantă la alianţa vestică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Andrei Nesterenko, a sugerat faptul că oficialii de rang înalt din ONU şi-au încălcat cuvântul. "Am fost asiguraţi la cel mai înalt nivel al secretariatului ONU că niciun astfel de document nu va fi semnat fără informarea noastră în prealabil", a spus el. De cealaltă parte însă Michele Montas, purtătoarea de cuvânt a ONU, a declarat că înţelegerea ONU-NATO nu avea nevoie de aprobarea statelor membre. Montas a spus că ONU are înţelegeri similare şi cu alte organizaţii, precum Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, şi că ultima înţelegere vine în semn de recunoaştere faţă de cooperarea dintre NATO şi ONU, care are loc de mai bine de o decadă sub mandatul Naţiunilor Unite.

Ea a dat ca exemplu misiunile din Balcani, Afganistan şi sprijinul strategic aerian oferit de NATO în misiunile Uniunii Africane din Sudan şi Somalia, aflate sub mandatul ONU. Dmitri Rogozin spune însă că acordul a fost semnat deoarece "ONU împarte eşecul din Afganistan", unde NATO se află la comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), sub mandatul Naţiunilor Unite.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a negat faptul că Moscova a fost lăsată pe dinafară în această înţelegere. El spune că Rusiei i s-a adus la cunoştinţă, pe scurt, prevederile acordului, inclusiv la o întâlnire între ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, şi oficialii NATO. "Nu a fost nicio surpriză. Chiar nu înţeleg care sunt grijile lor", a declarat Appathurai.
www.antena3.ro
 

×
Subiecte în articol: externe nato declarat ki-moon ban ki-moon