x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia cere SUA ca toţi militarii americani să părăsească Siria

Rusia cere SUA ca toţi militarii americani să părăsească Siria

24 Oct 2019   •   21:30
Rusia cere SUA ca toţi militarii americani să părăsească Siria

Rusia a cerut, joi, ca toți soldații americani rămași în Siria să părăsească această ţară, denunţând totodată SUA drept forţă de ocupaţie, relatează agenţia DPA.

„În ce priveşte prezenţa soldaţilor americani în Siria, poziţia noastră este binecunoscută. Numai unităţile ruseşti sunt prezente în Siria în mod legitim, la cererea conducerii Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto).

SUA şi-au retras brusc forţele din nordul Siriei, la începutul acestei luni, cu câteva zile înainte ca aliatul ei din NATO, Turcia, să înceapă o ofensivă militară împotriva miliţiilor kurde din regiunea protejată anterior de trupele americane.

Rusia, principalul aliat al regimului sirian, a ajuns săptămâna aceasta la un acord cu Turcia, care prevede că ambele ţări vor controla în comun părţi din nordul Siriei, vizate de campania militară turcă, fiind astfel oprită această ofensivă. În acelaşi timp, militanţii kurzi se văd astfel forţaţi să părăsească respectivele zone.

Preşedintele Donald Trump, care a ordonat retragerea trupelor americane din Siria, a declarant, într-un mesaj televizat, că efective reduse ale trupelor americane vor rămâne totuşi în Siria, în special pentru a proteja instalaţiile petroliere.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria retragere americană sua Rusia