x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia condamnă testul nuclear al Coreii de Nord şi denunţă o încălcare a legislaţiei internaţionale

Rusia condamnă testul nuclear al Coreii de Nord şi denunţă o încălcare a legislaţiei internaţionale

06 Ian 2016   •   12:36
Rusia condamnă testul nuclear al Coreii de Nord şi denunţă o încălcare a legislaţiei internaţionale

Rusia a condamnat miercuri testul nuclear al Coreii de Nord şi a denunţat - prin vocea reprezentantului său permanent la organizaţiile internaţionale de la Viena, Vladimir Voronkov - o încălcare clară a legislaţiei internaţionale, relatează RIA Novosti.

'Rusia condamnă astfel de teste; este vorba de o încălcare clară a dreptului internaţional', a subliniat Voronkov, potrivit căruia Comisia pregătitoare a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a înregistrat miercuri unele anomalii seismice pe teritoriul Coreii de Nord.

'Cutremurul a avut magnitudinea de circa 4,8 grade. Există o mare probabilitate să fi fost într-adevăr o explozie, dar, în acest moment, este imposibil de spus despre ce fel de tip de explozie este vorba - nucleară sau termonucleară', a mai spus diplomatul rus, indicând totodată că nu se ştie dacă a fost o bombă obişnuită sau una cu hidrogen, aşa cum susţine Phenianul.

'Condamnăm un astfel de pas iresponsabil, încălcarea acordurilor existente', a reiterat Voronkov, potrivit căruia, miercuri la prânz, a fost programat un briefing al CTBTO unde vor fi dezvăluite detalii ale testului nord-coreean.

În acelaşi timp, testele nucleare efectuate de Coreea de Nord încalcă spiritul Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT) şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, a estimat Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), ca reacţie la testul anunţat miercuri de către Phenian, potrivit agenţiei de presă TASS.

'Programul nuclear nord-coreean este derulat de către un stat care are frontieră comună cu Rusia. De la Phenian la Vladivostok (Orientul Îndepărtat rus) sunt mai puţin de 700 de km. Şi orice fel de acţiuni ale Coreii de Nord în acest domeniu afectează în mod direct securitatea naţională a Rusiei', scrie Kosaciov într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul parlamentar rus a subliniat că, 'dacă informaţiile despre testul nuclear al Coreii de Nord se vor confirma', atunci 'vorbim de o nouă încălcare a spiritului CTBT de către Phenian', amintind că doar trei ţări care dispun de capacităţi nucleare nu au semnat acest document - India, Pakistan şi Coreea de Nord.

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri primul test reuşit al bombei sale cu hidrogen, ceea ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. Acest test a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Phenianul a testat de trei ori bomba atomică A, care utilizează fisiunea nucleară, în 2006, 2009 şi 2013. Aceste teste i-au atras mai multe sancţiuni internaţionale. O bombă cu hidrogen produce o explozie mult mai puternică.

Staţiile de monitorizare a nivelului de radiaţii din Orientul Îndepărtat rus nu au înregistrat niciun fel de schimbări, în urma testului anunţat de Coreea de Nord, potrivit RIA Novosti.

×