x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia construieşte două noi reactoare nucleare în Ungaria. “Colonizare energetică”, se întreabă presa de opoziţie

Rusia construieşte două noi reactoare nucleare în Ungaria. “Colonizare energetică”, se întreabă presa de opoziţie

16 Ian 2014   •   20:49

Rusia şi Ungaria au convenit, marţi, asupra construirii a două noi reactoare la centrala nucleară Paks, singura de pe teritoriul ungar, un acord în acest sens fiind semnat la finalul întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită la Moscova.
Acordul a fost semnat de către şeful Agenţiei ruse pentru energie nucleară (Rosatom), Serghei Kirienko, şi de ministrul ungar al dezvoltării naţionale, Zsuzsanna Nemeth, potrivit presei ungare, care preia o ştire MTI.

''Construirea a noi reactoare (la Paks) va permite dublarea capacităţii centralei şi creşterea independenţei energetice a Ungariei'', a subliniat preşedintele Vladimir Putin cu prilejul semnării acordului menţionat.
Acordul prevede, între altele, că Rusia va acorda Ungariei un credit de până la 10 miliarde de euro pentru construirea celor două noi reactoare, după cum a indicat şeful Rosatom, Serghei Kirienko, citat de ITAR-TASS, preluată de Agerpres.
Centrala nucleară de la Paks, situată la 100 km sud de Budapesta, a fost construită de sovietici în anii '80. Cele patru reactoare în funcţiune, cu apă grea, au o capacitate de aproximativ 2.000 de megawaţi pe zi şi furnizează 40% din energia electrică a ţării.
Presa de opoziţie din Ungaria atenţionează în legătură cu o “colonizare energetică” a Ungariei.
“Să reţinem această dată: 14 ianuarie 2014. În această zi s-a stabilit, definitiv şi empiric, că Ungaria nu este o democraţie în sensul european al acestui termen. Altfel, ar fi fost de neimaginat să fie luată o asemenea decizie care angajează destinul ţării pe mai multe decenii, cum este cea care prevede consolidarea centralei nucleare de la Paks (la 110 kilometri de Budapesta) prin două noi reactoare, fără dezbatere publică, fără o consultare a experţilor şi fără niciun un studiu anterior, ci doar dintr-o voinţă personală”, subliniază cotidianul ungar Nepszabadsag.
“Viktor Orban este expert în materie, de când a cumpărat avioane Gripen din Suedia, în septembrie 2001, când a făcut exact la fel. Se ignoră până în prezent ce s-a întâmplat atunci în culise, însă afacerea mirosea a corupţie. Cea din prezent este de un alt calibru, atât prin preţul ei, cât şi prin efectele pe care le presupune. Este vorba de fapt de a decide nu ce fel de avioane de vânătoare să zboare deasupra cetăţenilor ungari, ci asupra modului de alimentare energetică a Ungariei pentru decenii întregi”, atenţionează cotidianul ungar.
Societatea ungară trebuie pur şi simplu să accepte realitatea, în timp ce decizia este una opacă. Ungurii trebuie să-l creadă pe Viktor Orban, care afirmă că, pentru a fi alimentată cu energie, Ungaria are nevoie de două noi reactoare nucleare şi că cea mai bună soluţie este ca acestea să fie construite de (agenţia nucleară rusă) Rosatom, cu ajutorul unui credit din partea Rusiei, rambursabil în 30 de ani.
Premierul Viktor Orban a “repurtat o asemenea victorie” în lupta pentru independenţa energetică a Ungariei, încât, de acum încolo, ungurii vor fi dependenţi mai mult ca niciodată de gazul şi de energia nucleară ruse. După virajul Ucrainei spre Rusia, la sfârşitul lui noiembrie, Uniunea Europeană (UE) înregistrează acum o nouă înfrângere. La 25 de ani după prăbuşirea comunismului, Viktor Orban crede că Ungaria este mai securizată “stând pe genunchii ursului rus”. Cine ar fi putut să creadă acest lucru? Ar fi crezut acest lucru însuşi Orban în urmă cu 25 de ani?”, se întreabă Nepszabadsag.


×
Subiecte în articol: centrala nucleara Ungaria Rusia