x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Decesul lui Soljenitin intrerupe concediul lui Dmitri Medvedev

Rusia / Decesul lui Soljenitin intrerupe concediul lui Dmitri Medvedev

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Aug 2008   •   00:00
Rusia / Decesul lui Soljenitin intrerupe concediul lui Dmitri Medvedev

11:40 • Presedintele rus Dmitri Medvedev, care si-a intrerupt concediul pentru a asista la funeraliile lui Aleksandr Soljenitin. Medvedev a sosit miercuri la manastirea Donskoi de la Moscova, unde va fi inhumat marele scriitor, transmite AFP.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, care şi-a întrerupt concediul pentru a asista la funeraliile lui Aleksandr Soljeniţîn. Medvedev a sosit miercuri la mănăstirea Donskoi de la Moscova, unde va fi înhumat marele scriitor, transmite AFP.

 

 

ADIO. Şeful statului rus şi-a întrerupt concediul pe malul Volgăi pentru a participa la funeraliile lui Soljeniţîn. Medvedev a intrat în catedrala mănăstirii, unde avea loc o slujbă religioasă, cu un buchet mare de trandafiri roşii în mînă. El a vorbit cîteva minute cu văduva scriitorului, Natalia Soljeniţîna, căreia i-a adresat condoleanţe. Medvedev a sosit la timp pentru a participa la slujba morţilor şi urmează să îl însoţească pe scriitor pe ultimul drum. Soljeniţîn va fi înhumat în cimitirul din incita mănăstirii. Ceremonia a început cu o slujbă religioasă la ora locală 9.00 , urmată de una de îngropăciune, două ore mai tîrziu. Înhumarea va avea loc în jurul orei 11.30, ora Romîniei, la cimitirul mănăstirii Donskoi, aşa cum îşi exprimase dorinţa Soljeniţîn, care era foarte credincios. Marţi seară, sicriul lui Aleksandr Soljeniţîn a fost transportat de la Academia de Ştiinţe, unde fusese organizată o ceremonie de adio, la mănăstirea Donskoi, unde sunt înhumate mai multe personalităţi ale Rusiei antibolşevice, printre care generalul Anton Denikin. Grupuri de seminarişti au cîntat psalmi toată noaptea în jurul sicriului depus la catedrala mănăstirii. Premierul rus Vladimir Putin şi sute de oameni de rînd i-au adus un ultim omagiu marţi, scriitorului care a dezvăluit cu forţă lumii oroarea lagărelor sovietice. Sicriul în care se află rămăşiţele pămînteşti ale laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, fusese depus deschis, conform tradiţiei ortodoxe, la Academia de Ştiinţe. Putin, care l-a eclipsat pe preşedintele Medvedev în ceea ce priveşte omagiile aduse lui Soljeniţîn, s-a înclinat a depus un buchet de trandafiri roşii în faţa sicriului. Înfruntînd ploaia, simpli cetăţeni, majoritatea în vîrstă, au mers la Academie pentru a-i aduce un ultim omagiu celor care le-a deschis ochii asupra derivelor regimului sovietic. Mare personalitate a disidenţei sovietice, Aleksandr Soljeniţîn a încetat din viaţă duminică noapte, la vîrsta de 89 de ani. Privat de cetăţenia sovietică în 1974 şi expulzat din URSS, el a trăit timp de 20 de ani în exil în Germania, Elveţia şi apoi Statele Unite, revenind în Rusia la cîţiva ani după dezmembrarea URSS, în 1994.

 

×
Subiecte în articol: externe medvedev soljenitin