x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia declară război gigantului „Google”

Rusia declară război gigantului „Google”

de Şerban Mihăilă    |    13 Aug 2019   •   11:01
Rusia declară război gigantului „Google”

Confruntată în ultimele săptămâni cu demonstrații de stradă fără precedent pentru organizarea de alegeri locale libere la Moscova, Rusia a cerut gigantului IT american „Google” să oprească imediat promovarea „evenimentelor de masă ilegale” pe platforma sa video „YouTube”. Zeci de mii de ruși au protestat sâmbătă în capitala țării, în cea mai amplă manifestație contra Kremlinului din ultimii opt ani, iar „YouTube” a transmis demonstrația în direct, spre nemulțumirea autorităților. 

 

„Roscomnadzor”, serviciul de stat al Rusiei pentru monitorizarea comunicațiilor și tehnologiilor informaționale, a anunțat că a solicitat „Google”, încă de duminică, încetarea difuzării de imagini care promovează protestele. Potrivit serviciului rus de monitorizare, anumite „entități” cumpără instrumente de publicitate de la „YouTube” pentru a răspândi informații despre protestele ilegale, inclusiv pentru a perturba alegerile din toamnă. „Roscomnadzor” a precizat că un eventual refuz al „Google” de a răspunde cererii autorităților de la Moscova va fi considerat „o ingerință în problemele interne” ale țării, precum și „o influență ostilă și o obstrucționare a alegerilor democratice din Rusia”, scrie Reuters. Dacă gigantul IT american nu ia măsurile necesare pentru a împiedica promovarea evenimentelor pe platformele sale, Rusia își rezervă dreptul de a acționa corespunzător, a mai anunțat „Roscomnadzor”, fără a oferi informații suplimentare în legătură cu eventualele sancțiuni contra „Google”. În ultimii cinci ani, Rusia a introdus legi dure, care solicită motoarelor de căutare să șteargă anumite rezultate ale căutării, cere serviciilor de mesagerie să dezvăluie structurilor de securitate cheile de codificare, iar serviciilor sociale să păstreze pe serverele din țară datele personale ale utilizatorilor ruși. De-a lungul timpului, Moscova a exercitat o serie de presiuni legislative asupra „Google”, unul dintre principalii adversari ai companiei ruse de căutare pe Internet „Yandex”. În 2018, Rusia a amendat „Google” cu aproximativ 7.700 de dolari americani pentru că nu a respectat condiția legală de a șterge anumite intrări din rezultatele de căutare. În același an, „Google” a eliminat de pe „YouTube” un material publicitar al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, după ce autoritățile s-au plâns că videoul respectiv a încălcat o lege ce interzice activitățile de campanie înaintea votului pentru alegerea guvernatorilor regionali.

Proteste fără precedent

Aproximativ 50.000 de ruși au participat, sâmbătă, în centrul Moscovei, la o acțiune de protest, cerând organizarea de alegeri locale libere în capitala țării. A fost cea de-a patra demonstrație din ultima lună, unele dintre manifestații nefiind însă autorizate. Opoziția rusă denunță respingerea a 57 de candidați independenți la alegerile din 8 septembrie, care se anunță extrem de dificile pentru reprezentanții puterii, într-un moment în care Rusia se confruntă cu numeroase nemulțumiri sociale. Corpul legislativ al Moscovei e controlat în prezent de partidul „Rusia Unită”, al președintelui Putin. În timp ce candidații pro-Kremlin se bucură de sprijinul statului, candidații independenți s-au plâns că au întâmpinat numeroase bariere din partea autorităților pentru înscrierea în cursa electorală.

 

În ultimele săptămâni, poliția rusă a intervenit în forță în rândul manifestanților, operând mii de arestări. 

×
Subiecte în articol: Rusia razboi google