x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia dezvăluie un secret de "trilioane de carate"

Rusia dezvăluie un secret de "trilioane de carate"

18 Sep 2012   •   11:16
Rusia dezvăluie un secret de "trilioane de carate"

Rusia a facut publica o informatie care zguduie piata mondiala a pietrelor pretioase si bijuteriilor, informeaza Yahoo News.

Sovieticii au descoperit in Siberia de Est, in anii 1970, sub un crater care are un diametru de aproximativ 100 de kilometri si care este datat in urma cu 35 de milioane de ani, un zacamant de diamante care are "trilioane de carate". Zacamantul ar putea aproviziona industria la nivel global timp de 3000 de ani. Craterul este cunoscut ca "Popigai Astroblem".

Rusii au decis sa pastreze secretul si sa nu exploateze zacamantul deoarece minele de diamant ale URSS-ului, de la Mirny, Yakutia, aduceau profituri foarte mari intr-o piata pe care o controlau. Sovieticii produceau de asemenea si diamante artificiale, domeniu in care investisera din plin.

In weekend secretul a fost dezvaluit, iar Moscova a permis cercetatorilor sa vorbeasca despre zacamant cu jurnalistii rusi.

Diamantele de la Popigai sunt "de doua ori mai dure" decat diamantele obisnuite si sunt ideale pentru industrie, dar si pentru cercetari. Directorul Institutului de Geologie si Mineralogie Novosibirsk, Nikolai Pokhilenko, a spus ca zacamantul poate "rasturna" piata mondiala a diamantelor. "Resursele diamantelor super dure din zacamantul Popigai sunt de zece ori mai mari decat toate rezervele cunoscute in lume", a declarat Nikolai Pokhilenko.

Tipul de piatra de la Popigai este cunoscut ca "diamant de impact". Rusii sustin ca diamantele gasite in cratere de meteoriti sunt diamante de origine extraterestra.

×
Subiecte în articol: Rusia meteorit diamant crater