x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia. Echipă de voluntari Greenpeace, atacată de persoane înarmate

Rusia. Echipă de voluntari Greenpeace, atacată de persoane înarmate

09 Sep 2016   •   23:30
Rusia. Echipă de voluntari Greenpeace, atacată de persoane înarmate

Cel puţin două persoane au fost grav rănite după ce mai multe persoane înarmate au atacat, vineri dimineaţă, o echipă de pompieri voluntari Greenpeace şi un grup de ecologişti locali, în sudul Rusiei, unde se aflau pentru a ajuta la lupta contra incendiilor de pădure, informează AFP.

Opt bărbaţi înarmaţi au pătruns în tabăra celor 18 voluntari care se aflau în zonă de trei zile, într-o expediţie cu misiunea de a contribui la stingerea incendiilor din zonele mlăştinoase ale deltei râului Kuban din regiunea Krasnodar, se arată în comunicatul Greenpeace.

Atacatorii au tăiat corturile activiştilor, i-au ameninţat cu armele şi au bătut două persoane, după cum a declarat Grigory Kuksin de la Greenpeace Rusia, cel care coordonează programul de prevenire a incendiilor.

''I-au spart nasul lui Mikhail Kreindlin (şeful programului ce vizează ariile protejate din cadrul Greenpeace Rusia - n.r.), care are şi o contuzie. Alt activist se pare că ar avea coastele rupte'', a spus Kuksin pentru AFP, adăugând că cei doi au fost duşi la spital. ''Oamenii au suferit şi arsuri chimice de la nişte substanţe din eprubete pe care le-au aruncat agresorii'', a adăugat acesta.

Grigory Kuksin a precizat că Greenpeace are un acord cu autorităţile locale pentru a ajuta la combaterea incendiilor.

Atacatorii au scris sloganuri agresive în jurul proprietăţii pe care voluntarii şi-au instalat tabăra. Printre mesaje, aceştia erau acuzaţi că ar fi soldaţi americani, se mai arată în mesajul Greenpeace.

''Au fost profesionişti, aşa cum s-a întâmplat înaintea Jocurilor Olimpice (Soci, 2014 - n.r.) când biroul nostru a fost atacat, iar una dintre maşini a fost distrusă'', a spus Andrei Roudomakha de la organizaţia de supraveghere ecologică a Caucazului de nord, care i-a însoţit pe militanţii Greenpeace.

Potrivit poliţiei locale care a sosit la faţa locului, au fost deschise trei anchete - pentru furt, prejudicii corporale şi ameninţări cu moartea - iar suspecţii sunt căutaţi. Mai mulţi poliţişti au primit ordin să rămână în zonă pentru protejarea ecologiştilor din tabără, mai scrie AFP.

Delta râului Kuban este un sanctuar pentru păsările aflate pe o rută importantă de migraţie, inclusiv pentru specii rare precum pelicanul creţ.

În fiecare vară, incendiile de pădure distrug arii vaste, în special în Siberia, iar agenţiile guvernamentale ruse, care duc lipsă de fonduri, nu reuşesc să le facă faţă.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: greenpeace Rusia atac armat