x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia exersează următorul război mondial

Rusia exersează următorul război mondial

de Şerban Mihăilă    |    11 Sep 2018   •   12:30
Rusia exersează următorul război mondial

Pe fondul unei crize fără precedent în relațiile cu Vestul, marcată de conflictele din Siria și Ucraina, precum și de acuzațiile de amestec în politica occidentală, Rusia lansează astăzi cele mai mari exerciții militare din istoria sa, la care participă 300.000 de soldați, 36.000 de vehicule de luptă, 1.000 de avioane și 80 de nave de război. La aceste manevre participă și trupe chineze și mongole.  Denumite „Vostok-2018”, exercițiile au loc timp de o săptămână în partea de est a Siberiei și în Extremul Orient rus.

Armata rusă a comparat această demonstraţie de forţă cu exercițiile militare organizate de Uniunea Sovietică în 1981, atunci când între 100.000 și 150.000 de militari din Pactul de la Varșovia au participat la manevrele „Zapad-81”, cele mai mari derulate vreodată în perioada sovietică, scrie AFP. „Va fi ceva de genul «Zapad-81», dar, în plus, se va impune o anumită strategie”, remarca recent ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, prefațând „Vostok-2018”. „Imaginaţi-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Şi toate acestea, desigur, în condiţii apropiate cât mai mult posibil de o situaţie reală de luptă”, a declarat șeful armatei ruse, citat de AFP. De altfel, pentru evenimentul care începe astăzi, armata rusă recurge la cea mai nouă și performantă tehnică de luptă din arsenalul său: rachetele „Iskander”, capabile să transporte focoase nucleare, temutele tancuri „T-80” și „T-90”, precum și cele mai moderne avioane „Su-34” și „Su-35”. Pe mare, flota rusă va desfășura câteva fregate echipate cu rachete „Kalibr”, utilizate deja în Siria. Dacă în precedentele exerciţii militare ruse din regiune, „Vostok-2014”, au participat 155.000 de soldaţi, manevrele „Zapad-2017” („Vest-2017”), organizate anul trecut la porţile Uniunii Europene, au angrenat doar 12.700 de militari, potrivit Moscovei, deși Ucraina şi ţările baltice au invocat efective mult mai mari. Din 2014 şi odată cu deteriorarea gravă a relaţiilor între Moscova şi Occident, Rusia şi-a înmulţit exerciţiile militare de amploare, de la Caucaz şi Marea Baltică până la Arctica, denunţând în acelaşi timp extinderea NATO spre frontierele sale. Manevrele ruse în Extremul Orient au fost precedate de exerciţii în Marea Mediterană, de la 1 la 8 septembrie, la care au participat peste 26 de nave şi 30 de avioane, pe fondul consolidării prezenţei ruse în Siria, unde Moscova intervine militar din 2015.

Putin, prezent la manevre

Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să asiste la „Vostok-2018”, după ce va participa la o reuniune economică la care va fi prezent și liderul chinez, Xi Jinping. De altfel, la exerciții participă și 3.200 de soldați chinezi, iar prezența acestora, consideră o serie de analiști militari, semnifică faptul că Rusia și China se pregătesc pentru „un viitor război mondial”, pe care nu-l consideră foarte îndepărtat.

Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Inamicii sunt SUA şi aliaţii lor”.

Pavel Felghengauer, expert militar rus

×
Subiecte în articol: Rusia