x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Front comun în jurul lui Stalin împotriva Occidentului

Rusia / Front comun în jurul lui Stalin împotriva Occidentului

03 Aug 2009   •   00:00
Rusia /  Front comun în jurul lui Stalin împotriva Occidentului

Majoritatea ruşilor nu consideră epoca lui Stalin drept totalitară şi din acest motiv critică recenta rezoluţie a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa . OSCE pune semnul egalităţii între stalinism şi fascism, relevă un recent studiu prezentat în paginile ziarului Kommersant.



Conform sondajului realizat de VŢIOM, doar 11 la sută dintre ruşi au o atitudine pozitivă faţă de rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE, în timp ce 53 la sută manifestă o atitudine critică faţă de aceasta. De asemenea, 21 la sută dintre intervievaţi manifestă indiferenţă faţă de respectiva iniţiativă europeană, în timp ce 15 la sută au ezitat să se pronunţe pe marginea documentului. Rezoluţia a provocat cea mai critică atitudine în rândul adepţilor Partidului Comunist al Rusiei, în timp ce adepţii partidelor de opoziţie "Iabloko" şi "Pravoie Delo" manifestă atitudinea cea mai pozitivă faţă de concluziile trase de Adunarea Parlamentară a OSCE.

Sociologii nu au clarificat dacă intervievaţii au citit personal textul rezoluţiei sau au aflat de ea din alte surse. După cum precizează directorul general al VŢIOM, Valeri Fedorov, "de obicei, cetăţenii nu citesc asemenea documente şi îşi creează opinii prin intermediul mass-media". Mass-media ruse, însă, au prezentat declaraţii comune ale celor două camere ale parlamentului, în care documentul european este caracterizat drept "rezoluţie care pune semnul egalităţii între stalinism şi fascism".

În ceea ce-i priveşte pe preşedintele şi premierul rus, Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, ei nu au comentat respectiva rezoluţie, însă Patriarhul Moscovei şi întregii Rusii, Kirill, a declarat, în timpul vizitei pe care a desfăşurat-o în Ucraina, că este inadmisibil să se pună semnul egalităţii între stalinism şi fascism, deoarece acesta din urmă se remarcă, în opinia Patriarhului, exclusiv prin "ura faţă de oameni". Cea mai bună dovadă a faptului că nu poate fi pus semnul întrebării între nazism şi stalinism ar constitui-o, potrivit Patriarhului Kirill, alianţa antihitleristă ce fusese creată între republicile URSS-ului stalinist şi ţările care îşi proclamaseră principii democratice de existenţă.

Potrivit lui Fedorov, opinia societăţii ruse este "multistratificată". Pe de o parte, oamenii recunosc că în timpul lui Stalin existau represalii, dar pe de altă parte ei declară că "existau şi lucruri bune". Spre deosebire de stalinism, fascismul constituie "răul absolut, în care nu exista nimic bun". De aceea, în opinia celor mai mulţi ruşi, stalinismul nu poate fi comparat cu fascismul, mai ales că tocmai Uniunea Sovietică a distrus acest "rău absolut".

Un efect asupra rezultatelor sondajului l-a avut şi atitudinea generală anti-Occident a ruşilor, care se amplifică de fiecare dată când Occidentul face "evaluări negative" la adresa Rusiei. De aceea, 59 la sută dintre ruşi sunt convinşi că OSCE a iniţiat un asemenea demers pentru a "diminua rolul Rusiei în victoria asupra fascismului şi a submina autoritatea ţării în lume". În acelaşi timp, doar 21 la sută dintre ruşi consideră că OSCE a publicat această rezoluţie pentru a "cinsti memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare". Aproximativ tot atâţia ruşi consideră stalinismul o varietate de regim totalitar.

"În realitate, acest sondaj dezvăluie atitudinea ruşilor faţă de Occident, nu faţă de stalinism", consideră Serghei Ivanenko, membru al comitetului politic al partidului Iabloko. Pe Ivanenko nu-l miră faptul că până şi unii democraţi au ajuns să ia partea stalinismului, deoarece şi partidele democrate din Rusia "ar putea avea unele temeiuri pentru atitudini antioccidentale". În opinia lui Ivanenko, "uimitor este faptul că numărul ruşilor care îl ridică în slăvi pe Stalin nu depăşeşte 80-90 la sută", ceea ce îi inspiră "un optimism reţinut" şi arată că "are sens să li se spună oamenilor adevărul despre crimele atroce din acea perioadă a istoriei". Însă, un efect major va exista doar atunci când o asemenea activitate "iluminatorie" va desfăşura şi puterea rusă, atenţionează Ivanenko.

×
Subiecte în articol: externe