x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își extinde sistemele de apărare antiaeriană S-400 în Arctica

Rusia își extinde sistemele de apărare antiaeriană S-400 în Arctica

16 Sep 2019   •   14:34
Rusia își extinde sistemele de apărare antiaeriană S-400 în Arctica
Sursa foto: Vitaly V. Kuzmin

Rusia a anunţat că desfăşoară sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-400 în arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica, regiune strategică unde în ultimii ani Moscova îşi întăreşte prezenţa în toate domeniile. Aceasta dispune de mai multe baze moderne care pot funcţia autonom şi noi aerodromuri în această zonă. 

Sistemele S-400 au fost instalate pentru a înlocui sistemele S-300. "Trecerea la noile S-400 sporeşte în mod semnificativ în zonă controlul asupra spaţiului aerian în Arctica" de către armata rusă, a anunțat Flota de Nord. Aceste sisteme sunt deja desfăşurate în Arctica în regiunile Murmansk şi Arhanghelsk, precum şi în Republica Iacutia.

Pe lângă vastele sale rezerve de hidrocarburi, Arctica suscită interesul Rusiei datorită trecerii Nord-Est pe care speră să o exploateze pe viitor drept marea rută comercială ce leagă Europa şi Asia și care a devenit practicabilă ca urmare a încălzirii climatice şi topirii gheţarilor.

Compania Novatek, numărul doi din domeniul gazului în Rusia, a anunţat în luna iulie că o doborât noi recorduri de rapiditate în ceea ce priveşte traversarea întinderilor de apă arctice, livrând gaz în China în numai 16 zile, jumătate din timpul necesar pe ruta tradiţională via Canalul de Suez.

La sfârşitul lunii august, Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume, "Akademik Lomonosov", menită să faciliteze dezvoltarea economică a Arcticii şi să alimenteze platformele petroliere din regiune.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arctică Rusia