x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își face bază militară în coasta SUA

Rusia își face bază militară în coasta SUA

de Şerban Mihăilă    |    17 Dec 2018   •   13:10
Rusia își face bază militară în coasta SUA

După ce, săptămâna trecută, temutele bombardiere nucleare Tu-160 ale Rusiei au străbătut jumătate de glob, aterizând lângă Caracas la invitația dictatorului Nicolas Maduro, Moscova și-a anunțat oficial intenția de a stabili o bază militară chiar în Marea Caraibilor. Rusia reacționează astfel rapid la avertismentul administrației Trump, care a amenințat cu retragerea din Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare, și se apropie periculos de granițele SUA.

 

„Potrivit emisarilor militari, autoritățile ruse au luat o decizie față de care președintele venezuelean Nicolas Maduro nu a avut nicio obiecție, în sensul desfășurării de avioane strategice pe una dintre insulele ce aparțin Venezuelei în Marea Caraibilor. Insula are o bază navală și un aeroport militar”, a anunțat agenția de stat rusă TASS, citată de „Tsarizm”, un site american de știri și analize internaționale axate pe fostul spațiu sovietic și Europa de Est. „Cu zece ani în urmă, experți și comandanți ai forțelor armate ruse au vizitat insula Orchila, aflată la 200 de kilometri nord-est de Caracas. Legislația din Venezuela interzice crearea de baze militare în această țară, însă desfășurarea temporară de avioane de luptă este posibilă”, a adăugat agenția rusă de știri, citată de aceeași sursă. „Includerea Venezuelei pe lista misiunilor aeriene cu rază lungă de acțiune este o idee foarte bună”, a declarat un expert militar rus, colonelul Șamil Garaev, pentru publicația „Novaia Gazeta”, precizând că există, de asemenea, și o justificare economică solidă pentru o asemenea decizie. „Bombardierele noastre strategice nu vor mai fi nevoite să se întoarcă în Rusia de fiecare dată și nici să se realimenteze în zbor atunci când se află în misiuni de patrulare în zona celor două Americi. Avioanele noastre Tu-160 sosesc la baza lor din Venezuela, efectuează zboruri, execută misiuni și apoi sunt înlocuite, prin rotație”, a spus Garaev. Temutele bombardiere supersonice Tu-160 pot transporta atât armament convențional, cât și rachete cu încărcătură nucleară și rază de acțiune de 5.500 de kilometri. De teama unei intervenții militare americane, în urma căreia ar putea fi înlăturat de la putere, liderul de la Caracas, Nicolas Maduro, a invitat armata rusă pe teritoriul Venezuelei, săptămâna trecută, iar două bombardiere Tu-160 au aterizat în țară, în pofida protestelor vehemente ale SUA. Considerat un dictator care a distrus economia țării cu cele mai mari rezerve de petrol ale lumii, Maduro pare să fi apelat la scenariul din Siria, unde președintele Bashar al-Assad este ținut la putere de tancurile și avioanele Moscovei.

Presiune pe Trump

De cealaltă parte, rușii se apropie amenințător de frontierele SUA, acuzându-i la rândul lor pe americani și pe aliații lor din NATO că au desfășurat sisteme de rachetă la granițele Rusiei. Concomitent, Moscova pare să pună presiune pe Trump, transmițându-i că ieșirea unilaterală a SUA din Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) poate avea un efect de bumerang. Tratatul interzice utilizarea rachetelor cu lansare de la sol cu rază scurtă și medie de acţiune, variind între 500 şi 5.500 de kilometri.

 

SUA susţin că Rusia încalcă INF, anunţând la 4 decembrie că Moscova are la dispoziţie 60 de zile pentru a implementa acordul.

×