x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia îşi reduce deţinerile de titluri de valoare americane

Rusia îşi reduce deţinerile de titluri de valoare americane

12 Aug 2018   •   18:40
Rusia îşi reduce deţinerile de titluri de valoare americane

Rusia va continua să-şi reducă deţinerile de titluri de valoare americane, ca răspuns la noile sancţiuni ale Washingtonului impuse Moscovei, a anunţat duminică ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti, transmite Reuters. 

În schimb, în tranzacţiile sale Rusia va extinde folosirea rublei şi a altor monede, inclusiv euro, în detrimentul dolarului, a afirmat Anton Siluanov la postul public de televiziune. 

Şi pe site-ul Russia Today este prezentată o declaraţie a ministrului rus de Finanţe care susţine că dolarul nu mai este un instrument demn de încredere pentru plăţile în comerţul internaţional. 

Oficialul rus şi-a exprimat dubiile că recunoaşterea internaţională a monedei SUA este demnă de încredere şi a declarat că "nu exclude" posibilitatea trecerii la alte valute în comerţul cu ţiţei. 

"Ne-am redus semnificativ investiţiile în active americane. De fapt, dolarul, care este considerat o monedă internaţională, devine un instrument riscant pentru plăţi", a avertizat Siluanov. 

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a restricţionat temporar achiziţiile de valută pentru a atenua presiunile asupra rublei, după ce escaladarea tensiunilor geopolitice cu SUA a dus la cea mai semnificativă depreciere a monedei ruseşti din ultimii doi ani. 

Miercuri, Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. În acea zi, rubla s-a depreciat cu 3%, joi înregistra un declin de încă 1%, iar vineri se tranzacţiona la aproape 67 ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din iulie 2016. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu 15%, după ce, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi guvernamentale din Rusia, afectând aliaţi ai preşedintelui Putin. 

Banca Centrală a Rusiei a apreciat că volatilitatea rublei "este o reacţie naturală a pieţelor financiare" şi va fi "temporară" deoarece moneda este sprijinită de veniturile de pe urma exporturilor denominate în dolari. 

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat valută echivalentul a 4,8 miliarde de ruble, aproximativ jumătate din volumul zilnic de achiziţii în alte zile din august. 

Moscova cheltuieşte veniturile suplimentare de pe urma vânzărilor de ţiţei peste costul estimat în buget - de aproximativ 40 de dolari pe baril - pe achiziţii de valută. AGERPRES

×