x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia îşi va îmbunătăţi armamentul nuclear

Rusia îşi va îmbunătăţi armamentul nuclear

20 Dec 2015   •   21:18
Rusia îşi va îmbunătăţi armamentul nuclear
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY/EPA

Rusia va continua să îşi modernizeze arsenalul nuclear, a declarat preşedintele Vladimir Putin într-un documentar în care liderul de la Kremlin poate fi văzut deplângând politica agresivă a Occidentului care încă gândeşte în termenii „Războiului Rece”. Armele vor avea doar rol de disuasiune, spune Putin.

În cursul documentarului difuzat ieri de postul Rossiya-1, Putin poate fi văzut inspectând armamentul armatei ruse şi discutând chiar posibilitatea de a fi montate focoase nucleare pe rachetele folosite în prezent în operaţiunile din Siria.

O reacție provocată de planurile Occidentului
Preşedintele rus neagă apoi că are intenţia reală de a folosi armele atomice, însă explică de ce modernizarea arsenalului este o necesitate.
„Statele Unite au continuat să aducă armament nuclear tactic în Europa după sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial. Este un lucru periculos. De ce? Pentru că armele noastre tactice nu pot atinge teritoriul american, în timp ce armamentul american din Europa poate atinge teritoriul rus, generând un risc strategic mai mare decât cel reprezentat de rachetele noastre intercontinentale pentru Statele Unite”, spune Putin. „Armamentul nuclear este baza politicii ruse de securitate, dar noi nu vom profera ameninţări nucleare faţă de nimeni, chiar dacă acesta este un element important al doctrinei noastre militare, în sensul disuasiunii”.

Clișeul Războiului Rece
Putin deplânge lipsa de viziune politică a Occidentului, în cursul documentarului, care ar gândi în continuare în termenii „Războiului Rece”. „Sistemul bipolar s-a prăbuşit. Partenerii noştri ar trebui să realizeze acest lucru şi să devină lideri morali în relaţiile internaţionale.

Totuşi, ei continuă să gândească în stil vechi. În clişeul Războiului Rece. După căderea Uniunii Sovietice, Occidentul a început să acapareze teritorii în scopuri geopolitice în loc să creeze relaţii cu statele nou-înfiinţate”, spune Vladimir Putin.

Vladimir Putin poate fi văzut în timpul documentarului lăudând modul în care forţele ruse acţionează în războiul din Siria şi afirmând că potenţialul armatei sale este şi mai mare de atât.

Documentarul îl arată pe Putin alături de ministrul Apărării Serghei Şoigu discutând despre posibilitatea de a monta focoase nucleare pe rachetele folosite în Siria. „Trebuie să analizăm orice opţiune aflată la îndemână”, spune Putin, adăugând, însă, că „bâta nucleară” nu va fi folosită decât ca ultimă soluţie.
 

×