x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia nu poate înlocui SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Mattis

Rusia nu poate înlocui SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Mattis

27 Oct 2018   •   13:00
Rusia nu poate înlocui SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Mattis

Rusia, care îşi impune influenţa în Siria prin victoriile militare în beneficiul regimului lui Bashar al-Assad, 'nu poate înlocui Statele Unite' în Orientul Mijlociu, a declarat sâmbătă ministrul american al apărării, Jim Mattis, transmite AFP. 

'Oportunismul Rusiei şi disponibilitatea sa de a ignora acţiunile criminale ale lui Assad împotriva propriului său popor dovedesc lipsa ei de angajament sincer faţă de principiile morale cele mai elementare', a afirmat Mattis, în faţa liderilor arabi participanţi la 'Dialogul de la Manama', o conferinţă anuală de securitate ce are loc în fiecare an în capitala Bahrainului. 

'Astăzi, vreau să fie clar: prezenţa Rusiei în regiune nu poate înlocui angajamentul vechi, permanent şi transparent al Statelor Unite faţă de Orientul Mijlociu, un angajament pe care îl reiterez fără rezerve', a adăugat şeful Pentagonului. 

'Îi susţinem pe partenerii care aleg stabilitatea în opoziţie cu haosul', a continuat el, acuzând din nou Iranul de destabilizarea regiunii. 

Jim Mattis vrea să le reamintească ţărilor arabe că SUA rămân 'un partener principal, pentru că sunt angajate pe termen lung', le-a declarat vineri Katie Wheelbarger, responsabilă cu afacerile internaţionale în cadrul Pentagonului, jurnaliştilor aflaţi în avionul care îl transporta pe ministrul american spre Manama. 

Avertismentul lui Jim Mattis survine în aceeaşi zi în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, omologul său rus Vladimir Putin, şeful statului francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel se reunesc sâmbătă, la Istanbul, pentru un summit cu privire la Siria, menit să consolideze armistiţiul fragil la Idlib şi să impulsioneze eforturile de găsire a unei soluţii politice la războiul civil.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia sua Orientul Mijlociu Jim Mattis