x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Pedeapsa cu închisoarea a opozantului Aleksei Navalnîi a fost redusă de la 30 la 25 de zile

Rusia: Pedeapsa cu închisoarea a opozantului Aleksei Navalnîi a fost redusă de la 30 la 25 de zile

16 Iun 2017   •   18:50
Rusia: Pedeapsa cu închisoarea a opozantului Aleksei Navalnîi a fost redusă de la 30 la 25 de zile
Sursa foto: MItya Aleshkovskiy/commons.wikimedia.org

Un tribunal rus i-a redus, vineri, de la 30 la 25 de zile pedeapsa cu închisoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat pentru apelul în urma căruia mii de persoane au protestat luni împotriva preşedintelui Vladimir Putin, transmite AFP. 

'Judecătorul îi menţine lui Navalnîi detenţia pentru 25 de zile. (Pedeapsa) a fost redusă cu cinci zile', a scris pe Twitter Kira Iarmich, purtătoare de cuvânt a opozantului, care a înaintat apelul. 

Potrivit agenţiei RIA Novosti, instanţa şi-a justificat decizia prin faptul că Navalnîi este tatăl a doi copii mici şi că are nevoie de un consult oftalmologic, ochiul drept fiindu-i încă marcat de sechele după o agresiune suferită la sfârşitul lunii aprilie. 

În consecinţă, Aleksei Navalnîi ar urma să fie eliberat în ziua de 7 iulie. 

El fusese reţinut în faţa casei sale în timp ce se îndrepta spre manifestaţia din centrul Moscovei. 

Mii de ruşi au răspuns apelului lui Navalnîi, manifestând în numeroase oraşe din ţară, de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, până la Kaliningrad, în vestul ţării, şi de la Norisk (nord) până la Soci (sud). 

Mai mult de 1.720 de protestatari au fost reţinuţi de forţele de ordine, majoritatea la Sankt-Petersburg şi la Moscova. 

Joi, tribunalele din Sankt-Petersburg au pronunţat zeci de condamnări după deschiderea a 522 de anchete administrative, pedepsele mergând de la simple amenzi până la 10 zile de detenţie, a informat serviciul de presă al departamentului de justiţie din al doilea oraş al Rusiei. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că 'cei care încalcă legea trebuie să răspundă', acuzându-l pe Aleksei Navalnîi că foloseşte aceste manifestaţii 'ca un instrument de provocare' şi că 'exacerbează situaţia pentru a se autopromova'. 

SUA şi Uniunea Europeană au condamnat la începutul săptămânii arestările de manifestanţi, UE considerând că acestea încalcă 'libertăţile fundamentale de exprimare, de asociere şi de întrunire'.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi Rusia