x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia perturbă navigaţia GPS

Rusia perturbă navigaţia GPS

24 Apr 2019   •   14:47
Rusia perturbă navigaţia GPS

Rusia utilizează intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigaţie prin satelit GPS în peninsula ucraineană anexată Crimeea şi în Marea Neagră, a informat, ieri, publicaţia „Ukrainska Pravda”, citând un nou raport al organizaţiei neguvernamentale americane C4ADS.

În general, potrivit experţilor, tehnologia de perturbare a sistemelor de navigaţie prin satelit GPS/GNSS a fost utilizată de aproximativ 10.000 de ori de către echipamentul de război electronic rusesc, din februarie 2016. Studiul a început după ce un căpitan al unei nave comerciale care naviga în Marea Neagră a trimis experţilor o informaţie foarte bine documentată despre perturbarea navigaţiei GPS - fotografia ecranului său de calculator şi datele radarului, pe care GPS indica faptul că nava s-ar afla nu pe mare, ci la 40 km de un aeroport local. Pe măsura avansării investigaţiei, experţii americani au descoperit că lucruri similare s-au întâmplat cu alte 20 de vase care navigau în Marea Neagră. În 2017, ei puteau deja să explice în mod clar şi documentat despre ceea ce se întâmplă cu navigaţia GPS în Marea Neagră, conform publicaţiei menţionate. În total, în urma cercetărilor C4ADS au fost detectate peste 9.000 de incidente de acest gen, când navele care treceau în apropierea coastelor Rusiei se vedeau pe radare că s-ar afla în apropierea unui aeroport local şi nu pe mare. Cazuri legate de perturbarea GPS au avut loc nu doar în Marea Neagră, ci şi în Oceanul Pacific, lângă Vladivostok şi Murmansk.

 

 

Concluzia experţilor este că, prin distorsionarea semnalelor GPS, Rusia încalcă fără echivoc normele internaţionale, care spun că ţările nu pot trimite intenţionat semnale greşite.

 

 

 

×