x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia pune condiții imposibile

Rusia pune condiții imposibile

23 Oct 2019   •   20:30
Rusia pune condiții imposibile

Recunoaşterea Crimeei drept componentă a Federaţiei Rusiei de către Kiev ar putea constitui o bază bună pentru negocierile privind frontiera maritimă dintre Rusia şi Ucraina, a declarat, marţi, ministrul adjunct de Externe rus, Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti.

Declaraţiile acestuia intervin după ce Kievul a propus, la sfârşitul lunii septembrie, începerea unor „negocieri forţate” pentru stabilirea frontierei maritime între cele două ţări. Între Ucraina şi Federaţia Rusă a fost încheiat, în 2003, un tratat privind frontiera ruso-ucraineană, dar acest document nu a stabilit graniţele maritime între cele două state.

„Se poate presupune că prin «negocieri forţate», Ucraina înţelege procedura de conciliere prevăzută în articolul 298 al Convenţiei din 1982”, a afirmat ministrul rus, adăugând că principala condiţie pentru punerea în aplicare a acestei proceduri este absenţa vreunei dispute nerezolvate cu privire la suveranitatea sau alte drepturi asupra unui teritoriu continental sau insular. Potrivit acestuia, „dacă o referire la această procedură înseamnă disponibilitatea autorităţilor ucrainene de a recunoaşte suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, aceasta, desigur, ar putea deveni o bază bună pentru soluţionarea problemei demarcării maritime între ţările noastre”.Rudenko a mai afirmat că nu se pune încă problema întoarcerii ambasadorului Rusiei la Kiev şi al celui al Ucrainei la Moscova.

 

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel din 1991, de la prăbușirea fostei URSS, după anexarea, în 2014, a peninsulei Crimeea de către Moscova.

 

Rudenko enunță condiții imposibile pentru reluarea dialogului cu Ucraina

 

×