x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia - Putin incalca tratatele semnate de Gorbaciov

Rusia - Putin incalca tratatele semnate de Gorbaciov

de George Daniel Ripa    |    17 Feb 2007   •   00:00
Rusia - Putin incalca tratatele semnate de Gorbaciov

Rusia ar putea instala rachete cu raza scurta si medie de actiune in Kaliningrad, ca raspuns la scutul american antiracheta din Polonia, ameninta Seful Statulul Major rus.

Amenintare cu rachete

Rusia ar putea instala rachete cu raza scurta si medie de actiune in Kaliningrad, ca raspuns la scutul american antiracheta din Polonia, ameninta Seful Statulul Major rus.

"Actiunile armatei americane de a desfasura scuturi antiracheta in Europa sunt inexplicabile", a acuzat generalul Iuri Balujevski, Seful Statulul Major rus, citat de AP. Oficialul a declarat ca Rusia va parasi Tratatul de eliminare a armelor nucleare cu raza scurta (asa-numitul Tratat INF, semnat in 1987 de presedintele SUA de la acea vreme, Ronald Reagan, si de omologul sau sovietic, Mihail Gorbaciov) si va instala sisteme militare cu rachete de raza scurta si medie in Kaliningrad, enclava rusa situata intre Marea Baltica, Polonia si Lituania. Moscova ar putea lua aceasta decizie in cazul in care Statele Unite vor instala in Polonia scutul antiracheta negociat deja cu partea poloneza.

DISPUTA. "Tratatul INF nu are nici o limita de timp, insa este posibil ca noi sa-l parasim, daca una dintre parti aduce dovezi convingatoare pentru care noi ar trebui sa facem acest lucru", a declarat Balujevski, citat de agentia chineza Xinhua. "Acum exista astfel de dovezi. Foarte multe natiuni isi dezvolta si isi modernizeaza rachetele cu raza medie de actiune", a amenintat oficialul rus. El a aratat totusi ca, daca Polonia va refuza instalarea scutului antiracheta, Rusia va renunta sa instaleze rachete in enclava Kaliningrad.

Noile sisteme antiracheta pe care SUA le vor construi in Polonia "nu sunt indreptate impotriva Rusiei, ci impotriva amenintarilor din Orientul Mijlociu", a precizat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. Totusi, o sursa din Administratia Bush a declarat pentru ziarul Financial Times ca SUA nu vor ceda presiunilor rusesti.

POSIBIL SUCCESOR. Vladimir Putin si-a lasat in ultimele zile "adjunctii" sa traseze regulile din politica externa, el fiind ocupat cu batatorirea drumului succesorului sau la Kremlin. Putin l-a numit pe Serghei Ivanov, ministrul Apararii de la Moscova, in functia de prim-vicepresedinte al Guvernului. Presa rusa de ieri considera ca prin aceasta mutare Putin il pregateste pe fostul sau coleg in KGB pentru cea mai inalta functie din stat, in ciuda faptului ca pana acum presedintele rus sustinea ca nu va numi un succesor.

×
Subiecte în articol: externe