x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei

Rusia recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei

26 Aug 2008   •   00:00

 14:14 ● Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, relatează AFP.



Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, fapt ce a stârnit reacţii contradictorii.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat marţi decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. Liderii celor două regiuni au catalogat drept "istorică" decizia Rusiei, iar locuitorii din cele două teritorii separatiste au sărbătorit evenimentul.

În schimb, secretarul Consiliului Naţional de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia, a afirmat că recunoaşterea independenţei celor două regiuni separatiste georgiene de către Rusia este lipsită de valoare legală şi va avea "consecinţe politice grave" pentru Moscova.

La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, Lasha Jvania, a avertizat că Georgia ar putea suspenda relaţiile diplomatice cu Rusia, în urma recunoaşterii de către Moscova a celor două teritorii separatiste.

Adjunctul ministrului georgian de Externe consideră că recunoaşterea Osetiei de Sud şi a Abhaziei de către preşedintele rus echivalează cu o anexare de către Moscova a teritoriului georgian, fapt respins de ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

"Semnarea de către preşedintele rus a decretelor privind recunoaşterea independenţei celor două provincii demonstrează că nu va avea loc nici o anexare", a declarat Dmitri Rogozin.

Marea Britanie a anunţat marţi că respinge decizia preşedintelui rus Dmitri Medvedev. "Respingem acest lucru categoric şi reiterăm suveranitatea Georgiei şi integritatea ei teritorială", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

"Această decizie reprezintă o încălcare clară şi deliberată a dreptului internaţional şi a principiilor fundamentale pentru stabilitate în Europa", atrage atenţia şeful diplomaţiei suedeze.

Recunoaşterea de către Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud nu are ca bază "cadrul juridic internaţional", a afirmat, la rândul său, ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a apreciat drept "regretabilă" decizia Rusiei de a recunoaşte ca state independente două regiuni separatiste georgiene.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat decizia liderului de la Kremlin, pe care a calificat-o drept "inacceptabilă" şi "contrară dreptului internaţional". "Această decizie contrazice principiul integrităţii teritoriale, un principiu de bază al dreptului internaţional şi din această cauză este inacceptabilă", a declarat Merkel, într-un discurs susţinut la Tallinn.

Ministerul român de Externe consideră că recunoaşterea de către Federaţia Rusă a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei reprezintă un "act unilateral regretabil şi lipsit de temei legal", susceptibil să afecteze şi mai puternic situaţia din zonă.

Preşedinţia franceză a Uniunii Europene se consultă cu partenerii săi pentru a adopta o declaraţie comună de condamnare a recunoaşterii de către Rusia a independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a anunţat, Ministerul francez de Externe.

"Ne consultăm cu partenerii pentru a obţine o declaraţie a UE în cursul după-amiezii", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Eric Chevallier.

"Sperăm că aceasta va merge în sensul unei condamnării a acestei recunoaşteri", a adăugat el.

"Considerăm că este vorba despre o decizie regretabilă şi reamintim sprijinul nostru faţă de integritatea teritorilă a Georgiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Eric Chevallier.

Preşedinţia finlandeză a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a denunţat anunţul Rusiei, apreciind că este vorba de o "încălcare a principiilor OSCE".

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a respins iniţiativa Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

"Decizia încalcă direct numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la integritatea teritorială a Georgiei, rezoluţii pe care chiar Rusia le-a sprijinit", a declarat de Hoop Scheffer într-un comunicat transmis de purtătoarea sa de cuvânt.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe Rusia osetiei sud separatiste