x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia retrage o parte din militarii aflaţi în Cecenia

Rusia retrage o parte din militarii aflaţi în Cecenia

30 Mar 2009   •   00:00

Aproape 20.000 de militari ruşi aparţinând trupelor Ministerului de Interne ar urma să părăsească Cecenia, în cazul în care se va lua decizia politică de încheiere a "operaţiunilor antiteroriste" din această republică, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului de resort, colonelul Vasili Pancenkov.



"În cazul în care se va lua decizia politică de schimbare a regimului operaţiunii antiteroriste, din republică /Cecenia/ vor fi retrase toate unităţile Ministerului de Interne dislocate aici provizoriu. Este vorba de circa 20.000 de militari", a precizat colonelul rus, citat de Agerpres. Anunţul Ministerului rus de Interne survine după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev cerea la sfârşitul săptămânii trecute încheierea "operaţiunii antiteroriste" lansate de forţele federale ruse în Cecenia în 1999, apreciind că situaţia a revenit "la normal" în această mică republică din Caucaz. "Situaţia este în esenţă normalizată în Cecenia. Viaţa îşi reia cursul normal. Se construiesc imobile moderne, se rezolvă probleme sociale", declara Dmitri Medvedev în cadrul unei întâlniri cu directorul FSB (Serviciul Federal de Securitate, fost KGB), Aleksandr Bortnikov, care este şi şeful Comitetului naţional antiterorist.

"Este deci necesar să se examineze problema privind regimul juridic al operaţiunii antiteroriste în Cecenia, în cadrul unei reuniuni a Comitetului naţional antiterorist şi să se adopte măsurile ce se impun", adăuga preşedintele rus, citat de Interfax. Potrivit RIA Novosti, acest Comitet naţional antiterorist ar urma să se reunească marţi, 31 martie, şi să anunţe oficial încheierea operaţiunii trupelor federale ruse împotriva separatiştilor ceceni. Situaţia atât în Cecenia, cât şi în celelalte republici din Caucaz, ar urma să fie controlată de FSB, după cum preciza Dmitri Medvedev. "Această activitate nu trebuie să înceteze niciodată. Noi trebuie, pe de o parte, să creăm noi posibilităţi pentru cetăţeni, pentru atragerea investiţiilor şi crearea unor locuri de muncă în Cecenia şi, pe de altă parte, trebuie continuată lupta împotriva teroriştilor", sublinia preşedintele rus.

×
Subiecte în articol: externe cecenia