x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia riscă o epidemie de HIV

Rusia riscă o epidemie de HIV

30 Noi 2018   •   07:44
Rusia riscă o epidemie de HIV

Ura față de homosexualitate și droguri vor conduce Rusia și alte state ex-sovietice spre o epidemie HIV de necontrolat. Studiile au scos la iveală un număr record de cazuri noi în acest an.

Cele mai multe cazuri noi în fosta Uniune Sovietică au pornit de la relații hetereosexuale, boala ieșind din grupurile de risc înalt, conform The Guardian. Studiul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății și  Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Viteza cu care apar noi diagnostice în regiune este în creștere, în timp ce în lume răspândirea virusului scade. „Este o indicație timpurie a unei revărsări în populația generală” spune Masoud Dara, specialist în HIV la OMS.

„Virusul începe în populații cheie – adică utilizatori de droguri, prostituate și homosexuali – dar mai apoi crește exponențial ... dacă nu se intervine” a spus Dara.

Datele oficiale ale rușilor arată că sunt 104.000 de cazuri noi în 2017, ducând numărul total la 1.2 milioane. Experții au spus că probabil sunt ascunse cifrele reale.

„Nu avem destulă medicație, nu tratăm pe toată lumea” a spus Nikolay Lunchenkov, doctor la centrul SIDA din Moscova. „Creștem numărul pacienților tratați, dar tot nu este de ajuns”.

Numărul celor tratați cu ajutorul guvernului rus a crescut cu 37% la aproximativ 360.000 de persoane în 2017.

„Nu avem nici destule date despre bărbații care fac sex cu alți bărbați, din cauza nivelului ridicat de ură” a spus Lunchenkov, care recunoaște că este gay.

Discriminarea împotriva LGBT înseamnă că cei care riscă infecția cu HIV/Sida se tem să fie testați și tratați, spun experții.

Activiștii dau vina pe discriminare, care a cauzat o creștere de 8 ori a transmisiei bărbat-bărbat, ajungându-se la 1000 de cazuri anual.

„Homofobia și transfobia sponsorizate de stat sunt o problemă crucială” a spus Yuri Yoursky de la Coaliția Eurasiană pentru Sănătatea Bărbaților.

×
Subiecte în articol: hiv homosexuali homofobi droguri sida