x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se luptă cu inundaţii fără precedent. Peste 23.000 de oameni au fost evacuaţi în Extremul Orient rus

Rusia se luptă cu inundaţii fără precedent. Peste 23.000 de oameni au fost evacuaţi în Extremul Orient rus

20 Aug 2013   •   15:58
Rusia se luptă cu inundaţii fără precedent. Peste 23.000 de oameni au fost evacuaţi în Extremul Orient rus

Rusia se luptă cu inundaţii fără precedent care afectează de circa două săptămâni mai multe regiuni din Extremul Orient rus, care au constrâns autorităţile să evacueze peste 23.000 de persoane şi fac să planeze ameninţarea epidemiilor, relatează AFP.

Ploile diluviene s-au abătut încă de la finele lui iulie în regiune, provocând ieşirea din matcă a fluviului Amur, la frontiera cu China, precum şi mai multe râuri, printre care Zeia şi Bureia. Zeia a atins niveluri record după secolul al XIX-lea.

Au fost inundate mii de case şi hectare agricole din regiunea Amur, Habarovsk, Primorie şi Republica Autonomă evreiască Birobidjan, un teritoriu mic creat de Stalin pentru evreii sovietici.
Starea de urgenţă a fost decretată marţi în regiunea Magadan, a anunţat Ministerul local pentru Situaţii de Urgenţă.

Numărul persoanelor evacuate a atins 23.313 persoane, a indicat, la rândul său, reprezentantul special al Kremlinului în districtul federal Extremul Orient, Viktor Işaev, într-un comunicat de presă.

În noaptea de luni spre marţi, nivelul apelor în Habarovsk a crescut cu 16 centimetri, ajungând la 6,73 de metri, nivel record din anul 1897, potrivit lui Iuri Varakin, responsabil al agenţiei meteorologice ruse Rosghidromet. Acest nivel ar putea ajunge la 7,80 metri până la 28 august, potrivit autorităţilor locale, care precizează că un ciclon s-a abătut asupra regiunii.
Armata a fost mobilizată la construirea barajelor de-a lungul râului. Autorităţile au indicat că au pregătit 10.000 de saci de nisip în cazul în care apa va rupe digurile.

Emisarul Kremlinului în regiune şi-a exprimat nemulţumirea faţă de situaţia epidemiologică din zonele afectate de inundaţii.

Doar 2.000 de persoane au fost vaccinate dintr-un total de 29.500, în timp ce transporturi cu vaccinuri împotriva hepatitei A, difteriei şi febrei tifoide au fost trimise în regiunea calamitată.


×
Subiecte în articol: inundatii Rusia orientul rus