x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, Turcia şi Iranul pun la încercare diplomaţia SUA

Rusia, Turcia şi Iranul pun la încercare diplomaţia SUA

de Mihaela Matachita    |    08 Iun 2010   •   00:00

Liderii a trei puteri regionale, Rusia, Turcia şi Iran, s-au întâlnit la un summit pe teme de securitate marţi, la Istanbul, reuniune privită drept o încercare de a testa Statele Unite cu numai câteva zile înaintea dezbaterii din Consiliul de Securitate al ONU cu privire la impunerea de sancţiuni mai dure împotriva programului nuclear iranian.

La această a treia reuniune a Conferinţei pe tema interacţiunii şi măsurilor de construire a încrederii din Asia (CICA) preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a cerut puterilor occidentale să accepte acordul nuclear încheiat între ţara sa, Turcia şi Brazilia luna trecută şi a avut în continuare o atitudine sfidătoare la adresa SUA, care susţin înăsprirea sancţiunilor. "Iranul nu va mai purta discuţii pe tema programului său nuclear, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU decide noi sancţiuni împotriva sa", a declarat Ahmadinejad, citat de AFP.

El a făcut aceste afirmaţii înainte de a discuta, separat, cu premierul rus, Vladimir Putin, întâlnire urmărită cu atenţie de Statele Unite. Washingtonul a obţinut, luna aceasta, sprijinul Rusiei şi Chinei pentru noi sancţiuni contra Iranului. Vorbind la o conferinţă de presă, Putin a spus că sancţiunile nu ar trebui să fie "excesive", dar nu a dat detalii dacă Rusia îşi va schimba opinia când va vota în Consiliul de Securitate al ONU.

×
Subiecte în articol: externe