x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Un colonel al agenţiei de combatere a corupţiei, condamnat la 13 ani de închisoare

Rusia: Un colonel al agenţiei de combatere a corupţiei, condamnat la 13 ani de închisoare

10 Iun 2019   •   20:15
Rusia: Un colonel al agenţiei de combatere a corupţiei, condamnat la 13 ani de închisoare

Un fost înalt responsabil pentru combaterea corupţiei în Rusia, la domiciliul căruia s-au găsit în 2016 peste 120 milioane de euro în numerar, într-un caz care a provocat un imens scandal, a fost condamnat luni la 13 ani de închisoare, informează AFP.

În plus, tribunalul moscovit Presnenski l-a condamnat pe colonelul Dmitri Zaharcenko, fost responsabil al unui departament al Agenţiei ruse pentru lupta împotriva criminalităţii economice, la plata unei amenzi în valoare de 117 milioane de ruble (1,6 milioane de euro), a relatat agenţia de presă RIA Novosti.

'Vom face evident recurs', a declarat Dmitri Zaharcenko după pronunţarea sentinţei, conform agenţiei de presă ruse.

Potrivit tribunalului, ancheta a stabilit că fostul responsabil a primit mită în valoare de 800.000 de dolari de la proprietarul unui restaurant din Moscova, căruia i-a oferit 'protecţie'. Colonelului i se făcuse de asemenea un card de reducere pentru a putea să mănânce la jumătate de preţ.

Instanţa a stabilit de asemenea că Dmitri Zaharcenko o informase pe directoarea financiară a băncii Nota, închisă în noiembrie 2015 de către autorităţi, în legătură cu urmăririle penale care i se pregăteau.

În septembrie 2016, anchetatorii au găsit bancnote în valoare totală de peste 120 de milioane de euro în diferite devize într-un apartament ce aparţinea rudelor sale şi în maşina sa.

Media ruse difuzaseră la acea vreme fotografii cu teancuri de bancnote în cutii de carton şi pungi de plastic.

Dmitri Zaharcenko a dezminţit presupusele legături cu crima organizată la audierea de sâmbătă la tribunal, asigurând că banii găsiţi nu-i aparţineau, dar a refuzat să clarifice de unde proveneau.

În momentul arestării sale, publicaţia independentă Novaia Gazeta indicase că banii proveneau de fapt din deturnarea a peste 350 de milioane de euro în timpul dezmembrării băncii Nota.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia combatere coruptie