x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia va construi o centrală nucleară în Sudan

Rusia va construi o centrală nucleară în Sudan

22 Dec 2017   •   22:00
Rusia va construi o centrală nucleară în Sudan

Rusia a semnat un acord privind construcţia unei centrale nucleare în Sudan, a anunţat vineri grupul nuclear rus Rosatom, la o lună după întâlnirea dintre preşedintele sudanez Omar al-Bashir şi Vladimir Putin, informează AFP.


Acordul a fost semnat joi la Khartoum de Rusatom Overseas, o filială a Rosatom, şi Ministerul sudanez al Resurselor Hidraulice, Irigaţiei şi Electricităţii, a informat compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă.

"În cadrul studiului de fezabilitate cu privire la proiectul construcţiei unei centrale nucleare, va fi examinată alegerea locului şi vor fi definiţi parametrii cheie, precum calendarul lucrărilor şi finanţarea", se arată în comunicatul Rosatom.

Acest contract intervine la o lună după ce Moscova şi Khartoum au semnat un acord de cooperare în industria nucleară pentru uz civil, în cadrul vizitei întreprinse la Moscova de preşedintele sudanez Omar al-Bashir.

La începutul acestei luni, Egiptul şi Rusia au semnat contractul final care permite debutul lucrărilor de construcţie la prima centrală nucleară din Egipt. Contractul, semnat la Cairo vine să consfinţească un acord interguvernamental semnat în luna noiembrie 2015 privind construcţia la Dabaa, nordul Egiptului, a unei centrale nucleare cu patru reactoare, fiecare cu o capacitate de 1.200 Megawaţi. Compania rusă Rosatom a estimat că centrala nucleară care va fi construită în Egipt ar urma să coste până la 21 de miliarde de dolari, lucrările fiind prognozate să se finalizeze în 2028-2029. Conform termenilor acordului semnat în 2015, Rusia va acorda Egiptului un credit care va acoperi costurile lucrărilor de construcţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia centrala nucleară sudan